Experter: Saudiarabien säger inget om kärnvapen – men gör desto mer

2015-03-11 05:30  

– Saudiarabiens regering säger nästan ingenting om kärnvapen, men den gör desto mer, säger Per Jönsson, Mellanösternexpert vid Utrikespolitiska Institutet.

Per Jönsson har flera exempel på hur den saudiska regeringen har agerat genom åren.

– De har skaffat sig en viss kapacitet genom medeldistansmissiler som de köpt från framför allt Kina. Sedan har de ett långt gånget samarbete med Pakistan. Det går sannolikt ut på att när Saudiarabien vill kan de köpa färdiga kärnstridsspetsar att sätta på de här missilerna.

Per Jönsson uppger att arbetet har pågått i minst femton år för att ha som svar ifall Iran skulle utveckla kärnvapen.

– Därmed är det inte säkert att man gör det. Men man skaffar sig den optionen, som avskräckning: ”Om ni gör så, gör vi så.”

Per Jönsson säger sig inte veta någonting om den teknik Sverige var på väg att sälja till Saudiarabien. Men han nämner ändå möjligheten att den svenska tekniken skulle kunna användas för ”förfining av missiler”, att man ”hänger på mer teknik på rätt primitiva missiler”.

Är Saudiarabien ett farligt land att exportera kärnvapenrelevant teknik till?

– Om man tycker det är farligt med kärnvapenspridning, ja. Och det tycker väl alla människor?

Om det finns ett inhemskt saudiskt kärnvapenprogram (utan pakistanskt bistånd) så har det dock mycket långt kvar, enligt samtliga experter Ny Teknik varit i kontakt med.

– De har utbildat en del kärnteknikingenjörer i Ryssland, men de har en lång väg att gå, säger Shannon Kile, chef för kärnvapenprojektet vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

Det är vanligt att länder med kärnvapenprogram använder ett fredligt kärnkraftsprogram där man kan bygga upp en del kompetens. Saudiarabien har ingen civil kärnkraft i dag, men i december 2006 inledde Gulfstaterna, där Saudiarabien är störst, en gemensam kärnkraftsstudie.

Förenade Arabemiraten började byggandet av fyra reaktorer 2012. I juni 2011 tillkännagav Saudiarabien en egen plan på att bygga 16 reaktorer till 2032, ett av världens största kärnkraftsprogram.

Den saudiska regeringen har också, enligt det prestigefyllda Nuclear Threat Institute, visat intresse för att anrika uran i centrifuger. Det motiveras med den civila kärnkraftens behov, precis som företrädare för Iran angett.

Som Per Jönsson nämnde köpte Saudiarabien missiler från Kina på 1980-talet. De är av typen Dongfeng 3, är 21 meter långa och har lång räckvidd (minst 2 500 kilometer). De utvecklades i Kina för att bära kärnvapen.

De kan även transportera konventionella stridsspetsar, men har då låg träffsäkerhet. Hälften av raketerna skulle missa målet med mer än två kilometer, enligt Siemon Wezeman, som forskar om bland annat miltärteknologi på Sipri.

– Om du har ett specifikt mål kommer du att missa det, säger Wezeman.

Är raketen användbar utan kärnvapen?

– Egentligen inte. Möjligen kan den användas för terror mot en stor stad – om det gör detsamma om den träffar Gamla stan eller bortre änden av Sveavägen.

 

Saudi-affären i korthet

  • 2005 tecknade Sverige och Saudiarabien ett samarbetsavtal om militärtekniskt samarbete. Avtalet var detaljerat och föreskrev att samarbetet skulle ske mellan saudiska staten och svenska staten, via FOI.
  • Det saudierna ville få ut av detta avtal var att långsiktigt bygga upp eget kunnande och en fabrik för underhåll och utveckling av vapen.
  • ”Vi köper ett system som vi inte behöver. Vi har amerikanska AWACS. Vi behöver inte Erieye (Saabs radarövervakningssystem). Det här är en ren bytesaffär för oss”, sa den saudiske generalen Nasser till FOI:s Dick Sträng, enligt Ekoreportarna Bo-Göran Bodins och Daniel Öhmans bok Saudivapen.
  • Eerieye ansågs då vara värt 10 miljarder kronor, och var en stark drivkraft för Saudi-avtalet. Fabriken skulle kosta 4 miljarder.
  • När planerna på en fabrik blev mer konkreta ville regeringen flytta ansvaret till privata företag, men det motsatte sig saudierna. Som en kompromiss bildades SSTI, ett till namnet privat företag som helt styrdes från FOI med anställda på FOI.
  • SSTI fick snabbt tillstånd att handla med raketer, bomber och granater trots att företaget drevs från vd:n Dick Strängs bostad. Företaget hölls hemligt för riksdagen och svenska folket. En riksdagsmajoritet, med stöd av FP och KD, hade våren 2011 krävt att regeringen skulle skärpa kraven på export till diktaturer.
  • Affären, som avslöjades av Dagens Eko 2012, ledde till att försvarsminister Sten Tolgfors fick avgå.

Fredrik Lundberg

Mer om: Kärnvapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer