Etsning ett alternativ till laserskärning

2016-03-16 10:36  

Metoden har använts till kretskort av rymdindustri och inom försvaret. Nu har designer fått upp ögonen för fotogravyr.

Fotogravyr eller fotostansning är inte nytt i sig men användningsområdena blir allt fler. Metallen etsas bort i stället för att man ­använder laserskärning eller vattenskärning.

Designer ser ett estetiskt värde i att skapa skarpa detaljer.

– Det är intressant att åstadkomma vad man inte kan göra med andra metoder. Detta är det mesta exakta sättet att göra hål i metall, säger Björn Florman vid Materialbiblioteket.

Hålen kan göras mycket små, som till gallret på hörlurar att sätta i öronen. De har också använts till skärhuvudet på rakapparater, i mobiltelefoner eller till julgranspynt.

– En fördel med metoden är att det går att skapa funktionsdetaljer i plåten på samma gång som det estetiska mönstret blir till, säger Björn Florman.

Han pekar också på möjligheten att bara gravera en bit in i plåten, det vill säga att inte göra hål rakt igenom. Det kan vara intressant för den som vill tillverka mycket stryktåliga skyltar.

Fotogravyr går till så att man gör en film med ett mönster som överförs till en metallplåt. ­Etsningsprocessen löser upp restmaterialet och kvar blir bara det önskade mönstret. Det behövs alltså inga verktyg för att göra ­hålen.

Mikroponent i Värnamo är ett svenskt företag med lång erfarenhet av att gravera för både rymdindustri och på uppdrag av enskilda formgivare.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!

Här kan du själv se materialet

  • Ny Teknik samarbetar med Material­biblioteket som ställer ut nya material. Där kan du bland annat se ­resultatet av fotogravyr.
  • Material­biblioteket har lokaler på Stock­holms­mässan i Älvsjö.
  • För öppettider och övrig information: www.materialbiblioteket.se

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL