Digitalisering

Ericssons Kina-chef:

Kina kan rata amerikansk 3G

3G kommer till Kina
3G kommer till Kina
Mats Olsson
Mats Olsson

Enligt Ericssons Kinachef Mats Olsson diskuterar kineserna att rata den amerikanska 3g-standarden, och bara ge licens till den kinesiska och den europeiska. Då skulle Ericsson kunna erbjuda system till Kinas alla tre 3g-operatörer.

Publicerad

I lördags blev det klart vilka tre operatörer som tar över i Kina.

När omstruktureringen är klar är de kinesiska myndigheterna redo att dela ut de tre 3g-licenserna.

Tidigare har alla i branschen räknat med att licenserna kopplas till tre olika 3g-standarder. En licens för den kinesiska 3g-standarden (td-scdma), en för den europeiska (wcdma) och en för den amerikanska (cdma-evdo).

Amerikansk standard på väg ut
Men så kanske det inte blir. Enligt Ericssons Kinachef Mats Olsson överväger de kinesiska myndigheterna att rata den amerikanska standarden.

– Jag vet att den diskussionen pågår. Kina som stat är ett rikt land, men väldigt mån om att inte investera i fel teknik.

Mats Olsson träffar representanter från de kinesiska myndigheterna nästan varje vecka för att samtala just om omstruktureringen av branschen och de kommande 3g-licenserna.

– De kinesiska myndigheterna är väl medvetna om att den amerikanska standarden attraherar en allt mindre andel av mobilabonnenterna i världen. Därför ska man inte utgå ifrån att en av de tre licenserna blir den amerikanska, säger han.

Ericsson kan få alla tre
Om den amerikanska 3g-standarden ratas, kan plötsligt Ericsson erbjuda utrustning till alla tre 3g-operatörerna.

Sedan länge har Ericsson en produktportfölj för den europeiska 3g-standarden. Och för tre veckor sedan avslöjade Mats Olsson för nyteknik.se att Ericsson även börjat utveckla en komplett lösning för den kinesiska 3g-standarden. Ambitionen är att ta 15-20 procent av det segmentet.

Den amerikanska varianten är den enda av de tre 3g-standarderna som Ericsson inte satsar på.

Om kineserna väljer att skippa den amerikanska standarden, blir det då den europeiska eller den kinesiska som kopplas till den tredje licensen?

– Det är ju förstås en väldigt intressant fråga. Men jag avstår helst från den spekulationen, säger Mats Olsson.