Krönikor

Ericsson, lyssna på tekniken

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.
Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. Ny Tekniks tf chefredaktör Kalle Anrell om vad nya ledningen måste göra.

Publicerad

Den svenska musikindustrin har genom åren banat väg för svenska teknikbolag i samma sfär. I förra veckan pratade jag med chefen för ett mindre företag som gör hörlurar. Efter några tuffa år vädrar Jays morgonluft igen, mycket tack vare nya distributörsavtal i USA.

Jays potentiella marknad växer allteftersom världen blir mer mobil, men deras konkurrenter har mångdubbelt fler utvecklare som tar fram nya produkter. Med en utvecklingscykel på ungefär två år per hörlursmodell finns det inga marginaler för det lilla bolagets utvecklare att misslyckas. Samtidigt har jättarna råd att slänga bort hälften av sina projekt och ändå få fram nya lurar i betydligt högre takt. Om sedan hälften av dessa går bra så räcker det för att företaget ska vara lönsamt. När en produkt floppar för Jays blir det kris i bolaget.

I andra ändan av storleksskalan bland svenska företag finns Ericsson. I somras gick vd:n Hans Vestberg, utan att en ersättare var klar. Fortfarande pågår jakten efter den som ska leda bolaget i framtiden. Nu menar många av de källor som vår reporter Helen Ahlbom har pratat med, under arbetet med nyhetsartikeln på sidorna 4 och 5, att läget är allvarligt.

Ericsson saknar en tydlig strategi och den största konkurrenten fortsätter att gasa. Det går tre Huawei-utvecklare på varje Ericsson-utvecklare och allt tyder på att styrkeförhållandena kommer att bli alltmer i kinesisk favör framöver. Därmed kan Ericsson snart få samma bekymmer som Jays – varje projekt för nya produkter måste lyckas.

Därför är det viktigt att Ericsson snabbt får en ny ledning på plats som gör rätt prioriteringar. Och att om det inte blir en tekniker som tar över bolaget – så måste åtminstone den nye bossen lyssna ordentligt på teknikerna.

Det här är mitt första nummer som tf chefredaktör för Ny Teknik, Sveriges vassaste tekniktidning. Det är ett otroligt spännande uppdrag och jag vill gärna ha er respons på vad ni vill läsa om i tidningen framöver. Mejla mig.