”En del tog med barnen till jobbet under kriget”

2014-11-11 05:30  
Gazakriget pågick under sju veckor i somras. Foto: TT

Sirener, skyddsrum och anställda som kallas in. Trots krig pågår verksamheten nästan som vanligt i de israeliska teknikföretagen.

Under Gazakriget i somras tjöt sirenerna nästan varje dag även hos företagen i Tel Aviv. Signalen betyder att alla ska sätta sig i säkerhet. I de höga skyskraporna finns ett skyddsrum på varje våning.

– En del tog med sig sina barn till jobbet, eller arbetade hemma för att vara nära familjen, berättar Dorit Dor, produktchef på it-företaget Checkpoint.

– Några tiotal av våra anställda kallades in för krigstjänstgöring. Vi har vant oss och fortsätter diskussionerna på vägen till skyddsrummet, fortsätter hon.

Bilsäkerhetsföretaget Mobileye, med huvudkontor i Jerusalem, var ett av fyra israeliska bolag som fullföljde sin börsnotering i USA i somras, trots kriget.

I börsprospektet där riskfaktorerna räknas upp nämner Mobileye att bolaget kan ”skadas av fientligheter mot Israel” samt att de yngre anställda i Israel kallas in till en obligatorisk repövning varje år. Men inget av detta påverkade investeringsviljan. Aktiekursen steg 48 procent första dagen.

På Klarnas kontor i Tel Aviv finns ett lekrum i klassisk Google-anda. Det som skiljer det här lekrummet från andra är att det också har en annan viktig funktion – som skyddsrum.

Under Gazakriget, som pågick under sju veckor i somras, dödades 2 100 palestinier, de flesta civila. På den israeliska sidan dödades 64 soldater och fem civila. n

Marie Alpman

Mer om: Israel Gazakriget

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer