Elexpert: Väldigt enkelt att lära ut om återvinning av elbilar

2015-01-29 05:30  
Lars Hoffman är expert på elsäkerhet i fordon hos Sveriges tekniska forskningsinstitut. Foto: Jonas Lindstedt

Det skulle vara enkelt att ge återvinnarna den kunskap som krävs för att hantera laddbara fordon. Det uppger Lars Hoffmann, expert på elsäkerhet i fordon hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP).

– Självklart behövs det någon form av utbildning innan du kan förväntas demontera de här fordonen. Men detta är väldigt enkelt att lära ut, säger Lars Hoffmann.

Han tycker att farhågorna kring elbilar blivit överdrivna.

– Det är samma sak varje gång det kommer ny teknik. Först jublar alla, sedan inser någon att det kan vara jättefarligt, och då skriker alla. Men mig veterligt är det sällan batterispänning över 450 volt i en personbil, så det är inte högspänning vi talar om.

– Visst, med litiumteknologi kan det utan vidare leverera 10 000 ampere, så nog händer det grejer om du hanterar det på fel sätt. Men med en relativt enkel kompetenshöjning blir det en riskfri hantering.

Tommy Harnesk

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer