Innovation
De slåss med Trump om att vara först på Mars
Foto: Vita huset / Nasa
Donald Trump vill placera en amerikan på Mars under sitt presidentskap. Experter är skeptiska till ambitionen, men Nasa måste skynda sig om de vill ta täten. För just nu verkar en dokusåpa eller Tesla-grundaren bli först.
”Vem där uppe är beredd att åka till Mars?”, frågade Donald Trump astronauterna på Internationella rymdstationen.
Via satellit gratulerade han befälhavare Peggy Whitson till hennes nya rekordvistelse i rymden, då hon slagit astronautkollegan Jeff Williams 534 dagar ombord på ISS.
Trump förde in samtalet på sin ambition att nå Mars under det egna presidentskapet. Han frågade Peggy Whitson om vilken tidshorisont hon ser för att kunna skicka en bemannad farkost till planeten. Astronauten påpekade att Trumps finansiering av Nasa gör en resa möjlig under 2030-talet, men presidenten höjde ribban.
”Nja, vi vill försöka göra det under min första mandatperiod, eller i värsta fall under den andra mandatperioden – så vi blir tvungna att skynda på det där lite, ok?”, sade Trump på länk från the Oval Office.
Hur mycket allvar presidenten menar med sina planer är oklart, men en av Barack Obamas tidigare rådgivare inom ”space and innovation” ställer sig tveksam till att USA:s astronauter kommer nå planeten under Trumps ämbete.
– Det skulle vara en väldigt svår utmaning att resa till mars på Nasas nuvarande budget, utan en massiv ekonomisk ökning, säger Phil Larson till The Guardian.
Läs mer:
Han konstaterar att dagens Nasa förvisso är mycket bättre förberedda inför en Marsresa än vad de var innan den stundande månlandningen på 1960-talet, men den springande punkten är just finansieringen. En annan tidsfaktor är att det tar 7-9 månader att avverka distansen jorden till mars.
Nasas officiella tidtabell anger att man planerar en bemannad Marsresa till 2033, men då ska farkosten bara lägga sig i omloppsbana. En landning på planeten kan bli aktuell först senare.
För ändamålet utvecklar Nasa utvecklar en ny, kraftfull startraket kallad ”Space Launch System”. De skulle testas nästa år, men experter har ifrågasatt om systemet verkligen kommer vara redo för uppskjutning. Därför beslutade Nasa nyligen att flytta fram testerna till 2019. Det här är dåliga nyheter för Trump, vars rymdinitiativ kan överskuggas av privata aktörer.
Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!
Pågående Mars-projekt:
Elons Musk
Kapplöpningen mot att placera den första människan på Mars pågår för fullt, och faktum är att privata alternativ ligger i täten. Tesla-grundaren Elon Musk står även bakom SpaceX. Redan 2008 gick hans raket i omloppsbana, och rymdkapseln SpaceX Dragon har försett Internationella rymdstationen ISS med förnödenheter. Nu hävdar mogulen att SpaceX kommer vara redo för att transportera människor och material till mars redan år 2026.
Holländska dokusåpan
Lite oväntat kan en dokusåpa komma före Musk. Holland uppfann tv-koncept som Big Brother och Robinson. Initiativet ”Mars One” ska sändas som reality-tv, och på så sätt generera pengar från investerare. Uttagningarna påbörjades 2013. Enligt planen kommer expeditionsmedlemmarna aldrig få återvända till jorden. Trots detta sökte 200 000 personer till den första sållningen. Av dem har 1 058 gått vidare till ”Rond 2” – bland annat tio svenskar. 2020 ska ett demonstrationsuppdrag testa konceptet på planeten, och 2027 landar den första gruppen utvalda astronauter. Det är dock oklart om holländarna kan backa upp detta tekniskt.
Förra året gick ryssarna ut med att man tittar på framdrivning med hjälp av kärnkraft. Med teknologin hävdar Ryssland att man skulle kunna nå Mars på 45 dagar, istället för 7-9 månader. Teorin är att man skulle använda fissionsenergin för att exempelvis bränna väte. Både Ryssland och USA har tidigare använt mini-kärnkraftverk i satelliter. Ryssarna hävdar att en raketmotor ska testas under 2018.
Även European Space Agency hade tidigare planer på en bemannad expedition till år 2033. Idén har nu lagts i malpåse, men förslag finns på ett gemensamt projekt med Ryssland. Det skulle i så fall omfatta en farkost med sex astronauter. Av dessa skulle tre landa på planetens yta. Hela expeditionen skulle ta 440 dagar – men den planen lades fram innan ryssarna presenterade sina idéer kring nya motoralternativ.
Indien har redan haft framgångar med sin Mangalayaan som lyckats ta fina bilder på planetens yta, och en uppföljare är planerad. Även Kina är med i rymdkapplöpningen. Ingen av de två länderna har avslöjat ett datum för att sätta en människa på Mars, men Kina kommer senast 2020 skicka en farkost i omloppsbana – följd av en obemannad landare. Då förmodligen med någon version av en ”Mars-rover”.