Populärteknik

De sex vanligaste misstagen när du väljer lösenord

6,1 miljoner lösenord från dataläckor analyserades – kolla in denna lista för att se om du borde ändra ditt lösenord.

Publicerad

Enligt en studie av universitetet Virginia tech och företaget Dashlane, som är en tillverkare av digitala lösenordstjänster, gör nästan alla samma misstag när de väljer lösenord, skriver Business Insider.

Ett av de vanligaste misstagen är att använda namn på ett populärt varumärke eller idrottslag. Många gör det för att det är lätt att komma ihåg, men för någon som försöker knäcka ditt lösenord och komma åt känsliga uppgifter kan det vara en ganska lätt gissning.

Studien innefattade 6,1 miljoner anonymiserade lösenord som sammanställdes från en stor mängd data som genom åren har läckt ut vid stora hackerattacker. Insamlandet av datan gjordes av datavetenskapsforskaren Gang Wang från Virginia tech och analyserades tillsammans med Dashlane.

Här följer de sex vanligaste misstagen du kan göra när du skapar ett lösenord.

1. Återanvändning av samma lösenord

Enligt studien använde mer än hälften av alla användare samma eller lätt modifierade varianter av ett lösenord på flera sajter. Gang Wang förklarar att fenomenet inte är konstigt. Med den stora mängden konton en person kan ha i dag blir det svårt att komma ihåg unika lösenord, därför använder man snarlika varianter. Det är dock en strategi som gör jobbet enklare för hackers.

2. ”Lösenordsvandring”

Detta begrepp handlar om när du använder vissa kombinationer av siffror och bokstäver. Till exempel är det vanligt att integrera sina lösenord med 123456 eller qwerty.

3. Starka uttryck av hat eller kärlek

Ett annat lösenordsfenomen som man upptäckte var att många användare väljer lösenord med starka uttryck som till exempel ”iloveyou” eller ”fuckyou”.

4. Varumärken

Sötsaker och bilmärken var några av de vanligare varumärkesvarianter som ofta dök upp bland lösenorden.

5. Popkulturella referenser

Populära filmer, tv-shower och artister är vanligt förekommande i lösenord. Bland lösenorden kunde forskare hitta band som Green Day, Metallica och Nirvana, men också fiktiva karaktärer som Superman, Pokémon och Spiderman.

6. Champions League

Sportrelaterade ting är generellt sett vanligt i lösenord men just fotboll i samband med Champions League stod ut från mängden.

Har du gjort dig skyldig till någon av de ovanstående punkterna?