David Lagercrantz: ”Jag är fascinerad av teknik”

2015-09-09 05:00  
David Lagercrantz tvekar inte att kalla sig tekniknörd: ”Jag är mer ’geeky’ än ni tror”, säger han. Foto: Janerik Henriksson/TT

David Lagercrantz är på väg att erövra världen med sin Millenniumbok. Hans teknikintresse är stort och i byrålådan ligger en färdigskriven roman om de brittiska fysikerna Stephen Hawking och Roger Penrose.

David Lagercrantz är en väldigt upptagen person dessa dagar.

I pausen, när han signerar sin nya bok på ett Londonhotell, berättar han för Ny Teknik om sitt intresse för tekniska innovationer och vetenskap över telefon.

En ganska så stor del av romanen handlar om teknik och vetenskap, hur kommer det sig?

– För att jag plötsligt blev intresserad av det. Som barn läste jag mest litterära klassiker hemma, sedan skrev jag om Håkan Lans och hans teknik, och en bok om kryptoanalytikern Alan Turing, och då kände jag att det här var min grej. Jag är oerhört fascinerad av teknik och vetenskap, säger författaren David Lagercrantz.

Den aktuella romanen ”Det som inte dödar oss” har bringat fram en ny en publiksuccé, i spåren efter Stieg Larssons trilogi. Delar av debatten har handlat om hur lik de andra Millenniumböckerna den är, och åsikterna går i sär.

Utlandsturnén är i full gång. David Lagercrantz säger sig vara ”slutkörd” men gläds också över framgångarna. De innebär internationellt erkännande, men också ekonomisk frihet, möjlighet att skriva nya böcker.

Romanen, på engelska ”The Girl in the Spider’s Web”, har klivit in på The New York Times topplista, och seglade i helgen även in på DN:s svårflirtade kritikerlista. Där beskrivs han ha ”diktat vidare med en fin känsla för originalet”.

David Lagercrantz satte också sin hjärna i arbete och listade ut en mycket svår teknisk utmaning. Svår RSA-kryptering ska inte gå att knäcka. Men det ville han väldigt gärna att geniet Lisbeth Salander skulle klara.

Han presenterade problemet för matematikprofessor Andreas Strömbergsson. Hur lösa det tekniskt omöjliga?

– Jag är så otroligt road av detta, säger han.

Utöver it-säkerhetsexperten David Jacoby har även en tredje person inspirerat honom, avslöjar David Lagercrantz.

– Det är ju en professor i boken som bor i Saltsjöbaden liksom Håkan, säger han roat.

David Lagercrantz är noga insatt i den värld som uppfinnaren Håkan Lans känner till och som handlar om industrispionage och teknikstöld – ett tema i nya Millenniumboken.

Omvärlden söker efter och spionerar ständigt på nya tekniska innovationer, och idéer stjäls dygnet runt, i takt med den extremsnabba it-utvecklingen.

Just nu kretsar mycket kring Millenniumboken, men David Lagercrantz berättar också gärna varmt om en annan bok han skrivit och som ännu är opublicerad.

Den handlar om fysikerna Stephen Hawking och Roger Penrose, som var med i roddarlag och levde studentliv vid Oxford-universitetet i mitten av 1900-talet. De började senare forska och presenterade 1965 stöd för att relativitetsteorin möjliggör förekomsten av svarta hål (singularitetssatserna).

– Det är en kärlekshistoria, avslöjar han utan att nämna några detaljer.

David Lagercrantz fanns i publiken när Stephen Hawking nyligen besökte KTH, och föreläste om sin nya svartahål-teori – trots svår ALS-sjukdom.

– Han är så fantastisk, han bara vägrar ge upp och är den ende som levt med ALS så länge. Jag stod upp i 15 minuter och grät, säger Lagercrantz.

Att skriva böcker för att bidra till folkbildning kring teknik och vetenskap vill han fortsätta med.

David Lagercrantz är dock osäker på om Hawking-boken är tillräckligt bra.

Hur som helst ville hans förlag vänta med utgivningen av den, till dess att nya Salanderboken hade lanserats.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

David Lagercrantz

Ålder: 53 år.

Yrke: Författare.

Karriär: Har skrivit böcker om bland annat Håkan Lans, Alan Turing och Zlatan Ibrahimovic.

Aktuell: Skrivit den fjärde delen av Millennium-serien.

Mer om: Millennium

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer