Digitalisering
Därför satsar Facebook på mejl
Facebook bygger en ny mejlklient. Den sociala jätten rör sig mot att bli en allt-i-ett-tjänst och möjligheterna att profilera användarnas beteenden optimeras ytterligare.
Den geniala idén att det inte ska spela någon roll på vilket sätt man skickar meddelanden till varandra presenterades i måndags av Facebook.
De som använder en smart phone har blivit varse att det inte är någon större skillnad på att få ett Facebook-meddelande, sms, eller mejl. Och det är grundidén till Facebooks nya system med ambitionen att integrera all kommunikation via text till ett medium.
I deras nya system Messages som ännu inte lanserats kommer all konversation med dina vänner sparas på ett och samma ställe.
Oavsett om det är sms, mejl eller chatt hamnar allt i samma konversations-tråd i din så kallade sociala inkorg.
Till de som inte vill använda Facebook kommer mejl-adresser med suffixet @facebook.com erbjudas.
Varje dag skickar 350 miljoner Facebook-användare 4 miljarder privata meddelanden.
Att Facebook utvecklar det beteendet till en ny produkt kan tyckas självklart. Men det är det inte. Och det är där Facebook skiljer sig från många andra IT-utvecklare.
Niclas Strandh, social mediastrateg, skriver på sin blogg att Facebook genom att sitt nya system fortsätter sin grundläggande strategi att bygga alla nya tjänster utifrån en social grund.
Detta till skillnad från alla andra, det vill säga Googles Gmail, Twitter, Apple och Mircrosoft, som enligt Strandh oftast har en teknokratisk grund till sina innovationer.
Det är kanske det som är svaret på frågan varför Google, som tagit på sig uppgiften att organisera all världens information, nu låter sin svurne fiende organisera all vår digitala kommunikation.
Det tror i alla fall Morgan Brown, chef för sociala medier på biljettförsäljaren Scorebig, som skriver att Google var så upptagna med att springa ikapp Facebook och Twitter att de missade att de hade alla förutsättningar för att skapa det Facebook nu gör.
Google har Google Voice, Gmail, Wave, GChat som är integrerad med SMS, Youtube och Docs. Men istället för att integrera alla dessa kommunikationsmedier till ett försökte Google skapa ett nytt Facebook med det misslyckade Buzz-projektet samt en del andra projekt som hamnat i papperskorgen.
Google tog inte vara på vad användaren faktiskt ville och gjorde utan sökte skapa det användaren inte visste fanns.
Den svenska sociala mediagurun Johan Ronnestam meddelar via ett Youtube-klipp som han spelat in under en biltur att det här är början på framtiden. Men kanske slutet för Facebook.
- Vill jag ha tag i någon är chansen större att få fram den informationen på Facebook än på Google. De flesta människor har inte en officiell personlig adress men det har man på Facebook, säger Johan Ronnestam.
- I takt med att alla blir mer digitaliserade kommer strävan efter att ha en personlig identitet bli större, säger Johan Ronnestam som menar att detta fenomen redan vuxit sig starkt så kallade "early adapters”, de som snabbast anpassar sig till den nya tekniken. Ett exempel är bloggare som ofta har en egen domän som deras digitala identitet utgår från.
Ronnestam tror vidare att dagens webbhotell som idag främst fokuserar på företag bör skifta fokus mot privata användare.
- Den som först börjar lansera en webbtjänst som innehåller möjligheten att starta ett mejl-konto, backuppa sina bilder, lägga upp sina favoritfilmer och koppla ihop det socialt med andra människor på något sätt kommer att knapra bort den styrkan som Facebook har idag.
Det som måste hända innan detta blir verklighet är att alla webbhotell kommer överens om en standard för vilken kod sidorna skrivs så att de kan kopplas samman.
I ett sådant framtidsscenario kommer inte användarna att behöva logga in på ett community och den ständiga frågan om upphovsrätt elimineras då allt blir kopplat till en toppdomän.
I samband med Facebooks nyhet om en ny mailklient höjdes många varningens fingrar om hur det ska gå med ens integritet om en aktör får tillgång till hela ens digitala identitet.
I dag ser och tar Facebook precis vad de vill av det som händer under deras flagg .
Och den säkerhet som finns för att skydda Facebook-användare från att bli kapade av tredje man är som bekant låg.
Men om ens personliga integritet skulle försämras för de som väljer att flytta sin Gmail-verksamhet till Facebook är tveksamt.
”Låt oss inse fakta. I samma ögonblick som vi accepterade Gmail som mail-klient gav vi upp tanken på en privat inbox”, skriver Morgan Brown.
Framtiden är inte vad den har varit, sade en vis man. Sättet vi kommunicerar på förändras ständigt och vi kommer snart att få se flera nya sociala aktörer på marknaden.
Vem vet, kanske blir Path, ett mini-Facebook där man max kan ha 50 vänner, nya grejen.