Därför misslyckas Ryssland med tekniken i rymden

2012-07-25 10:21  

Ryssland fortsätter misslyckas i rymden. Den ryska rymdfarkosten Progress underkändes totalt vid ett dockningstest vid den internationella rymdstationen ISS.

Det meddelar ryska och amerikanska rymdmyndigheter i dag.

Det misslyckade testet utfördes klockan fyra på tisdagsmorgonen svenskt tid.

I väntan på nästa testtillfälle har rymdfarkosten Progress placerats på säkert avstånd från rymdstationen ISS som för tillfället uppges vara 161 kilometer, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Nasa beror det misslyckade testet på att det uppstod problem med det ryska Kurs-Na-systemet.

Ryska rymdmyndigheten uppger för nyhetsbyrån AFP att rymdstationen ISS automatiska system indikerade att en nödsituation var på väg att uppstå varpå systemet avbröt dockningen.

Enligt den ryska rymdmyndigheten Roscosmos ska ett nytt försök göras med att docka Progress med ISS. Men först ska den japanska farkosten H-2 Transfer Vehicle-3 (HTV-3) docka med ISS.

Den japanska farkosten lyfte den 20 juli och väntas docka den 27 juli.

Rysslands rymdprogram har tidigare drabbats av misslyckanden. Sex satelliter och farkoster har förlorats. Bland dessa återfinns en annan Progress-farkost som var på vägg till ISS.

Givet att ryska Progress har tillräckligt med bränsle kan ett nytt dockningsförsök göras tidigast den 28 juli.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer