Därför drabbades vården av it-haveri

2013-07-05 10:55  

I juni drabbades sjukvården i Stockholm vid två tillfällen av haveri i datasystemet för sjukvårdsjournaler. Vid ett av tillfällena varade problemen i sex timmar.

I en delrapport om driftstoppen konstateras att orsaken var ett fel i operativsystemet. Problemen blev dock större på grund av andra tekniska brister och eftersatt uppdatering.

Åtgärderna som vidtogs efter det andra stoppet ska vara tillräckliga för att minimera risker för ytterligare stopp.

Men analyskommissionen som skrivit rapporten föreslår fler åtgärder. Dels att man ska ändra i systemet så att en journalkopia alltid är tillgänglig även när det inte går att föra in nya anteckningar. Detta är "synnerligen viktigt ur patientsäkerhetssynpunkt".

Man ska också vänta med utvecklingen och i stället koncentrera sig på driftsäkerheten och arbeta för att korta återstartstiden.

Enliga kommissionen finns det inget som tyder på att någon patient kommit till skada men händelserna är anmälda enligt Lex Maria.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt