Övriga nyheter

Byter prylar med varandra – på nätet

I ett av Yerdles konferensrum intervjuar designern Henry Liu användaren Cindy om hennes upplevelse av Yerdles app. Produktmanagern Brethlyn Curtis antecknar. Foto: HANNA SISTEK
Yerdles tre grundare träffades i arbetet med att göra detaljhandelsjätten Walmart mer miljövänlig. En av dem är före detta miljökonsulten Adam Werbach. Foto: HANNA SISTEK

Den globala delningsekonomin är en stark trend. En mängd nya startups med digitala tjänster rider nu på vågen – ett av dem är amerikanska Yerdle som ordnar byten mellan privatpersoner.

Publicerad

– I stället för att distributionskedjan blir 1 procent mer miljövänlig vill vi i stället eliminera 25 procent av alla nyköp, säger grundaren Andy Ruben, tidigare hållbarhetschef på Walmart.

Appen Yerdle låter användare posta bilder av kläder, böcker och hushållsprylar som inte används och göra dem tillgängliga för andra potentiella intressenter. Föremålen kan enkelt byta ägare på grund av låga portokostnader, motsvarande 30–45 kr. Den som ger bort saker får virtuella krediter i utbyte, som sedan kan användas för att bjuda på andra ting i appen, som lanserades för två år sedan och nu har 200 000 användare i USA.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här