Byter prylar med varandra – på nätet

2014-12-15 07:34  

Den globala delningsekonomin är en stark trend. En mängd nya startups med digitala tjänster rider nu på vågen – ett av dem är amerikanska Yerdle som ordnar byten mellan privatpersoner.

– I stället för att distributionskedjan blir 1 procent mer miljövänlig vill vi i stället eliminera 25 procent av alla nyköp, säger grundaren Andy Ruben, tidigare hållbarhetschef på Walmart.

Appen Yerdle låter användare posta bilder av kläder, böcker och hushållsprylar som inte används och göra dem tillgängliga för andra potentiella intressenter. Föremålen kan enkelt byta ägare på grund av låga portokostnader, motsvarande 30–45 kr. Den som ger bort saker får virtuella krediter i utbyte, som sedan kan användas för att bjuda på andra ting i appen, som lanserades för två år sedan och nu har 200 000 användare i USA.

När Ny Teknik besöker det snabbväxande företaget är det en solig höstdag. Cyklarna hänger i rader i foajén till Yerdles nya kontor i en gammal kakfabrik, granne med bussgaraget i San Franciscos Mission-distrikt.

Grundarna har alla jobbat med förnybarhet tidigare, och två av dem träffades i arbetet med att göra detaljhandelsjätten Walmart mer miljövänligt. Då var upphovsmannen Andy Ruben hållbarhetschef på Walmart och Adam Werbach miljökonsult, med en bakgrund som aktivist, författare och chef för miljöorganisationen Sierra Club.

Under arbetet med att förgröna Walmart insåg Adam och Andy dock att förändringarna de lyckades åstadkomma var marginella.

– 80 procent av våra hållbara konsumtionsvaror används bara en gång i månaden, berättar Yerdles pr-chef Rachel Barge.

Hon fortsätter:

– Någon kan vara på väg att köpa en ny mixer från Amazon när deras granne kan ha en som den aldrig använder. Så hur kan vi skapa världens största affär genom att använda de existerande lager som sitter i våra hem, garderober och garage?

Det är tanken bakom Yerdle, som förutom att vara en bytesplats för privatpersoner även har börjat slå sig i lag med företag som klädkedjorna Patagonia och Levi’s. Avsikten är att bolagen ska kunna skapa en andrahandsmarknad för sina produkter och strandade inventarier.

Yerdle utgör en del i den nya delningsekonomi som växt fram det senaste decenniet, med nya affärsmodeller inspirerade av sociala medier och ökat miljötänk. Modellen går ut på att dela på tillgången till produkter och tjänster i stället för att äga saker individuellt. Andra exempel inom genren är Couchsurfing, City Bikes och Uber, men även crowdfundingsajter som Kickstarter och plattformar för medborgarinflytande som USA:s Open Government hör till ekosystemet.

Bland Yerdles konkurrerande plattformar finns Listia och Freecycle (baserad på lokala grupper och fysisk hämtning av saker, finns även i Sverige) samt lokala skänk och tigg-grupper på Facebook. Yerdles mål är att minska antalet nyköp med 25 procent.Följ Ny Teknik på Facebook!

 

 

Tjänar på byteshandel

Företag: Yerdle.

Grundades: 2012.

Användare: 200 000.

Plattform: Ios, ska lanseras på Android under 2015.

Finns bara i USA för tillfället (samtliga delstater).

Vinstdrivande bolag vars affärsmodell baseras på att användare ska kunna köpa virtuella krediter (lanseras snart).

Riskkapital: 6,7 miljoner dollar, motsvarande 50 miljoner kronor, från bland andra Westly Group.

Anställda: Närmare 30.

Hanna Sistek

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt