Innovation

Briljanta idéer gav unga uppfinnare pris

Tjugoen kreativa och enkla uppfinningar som löser diverse vardagsproblem belönades i går på uppfinnartävlingen Finn Upp. – Det känns kul. Vi hade aldrig förväntat oss att vi skulle komma hit, sa Marcus Liljebergh, en av vinnarna.

Publicerad

Idéerna varierade, men alla var briljanta på sitt eget vis. Särskilt med tanke på att samtliga pristagare var mellan 12 och 15 år. Marcus Liljebergh och hans kompisar Anthon Järhede, Daniel Viberg och Adam Persson från Almby skola i Örebro har exempelvis uppfunnit en ny form av papperskorg.

– Vi satt och tyckte att det var nedskräpat i naturen, berättade Anthon Järhede, så vi tänkte på ett sätt som skulle engagera folk att slänga mer skräp i papperskorg.

Resultatet blev Crapvote, ett system med flera papperskorgar där du röstar i någon fråga beroende på i vilken korg du kastar ditt avfall.

– Man får tycka till. Då blir det roligare att slänga skräp, menade Daniel Viberg.

Det kanske bästa med uppfinningen är att du kan ställa olika frågor, vilket gör att Crapvote kan användas på en mängd platser.

– Var folk än möts, klargjorde Adam Persson, till exempel på sportevenemang, på skolor och i parker.

För sin briljanta idé belönades kvartetten, som alla är 14 år, med ett kreativitetspris på 3000 kronor.

Endast en av uppfinnarna fick två pris och det var den 13-åriga Isabel Hernqvist från Carlssons skola i Stockholm. Ny Teknik pratade med henne i förra veckan. Då beskrev hon sin uppfinning Lysande som gör obevakade övergångsställen säkrare. Lampor på skyltar på övergångsställen tänds med hjälp av rörelsedetektorer när någon ska gå över gatan. Uppfinning laddas med hjälp av solenergi.

Isabel Hernqvist belönades med Ericsson-priset – som omfattar bland annat ett besök på företaget – och ett tredje pris på 3000 kronor. Hon var väldigt nöjd med dem.

– Bara att bli en av dem som gick till final var roligt.

Framtiden får utvisa vad som händer med uppfinningen.

– Det skulle vara jätteroligt om den kan komma i bruk.

Finn upp är inte bara en tävling utan har även utvecklats till att bli en pedagogisk metod som flera skolor använder. Ny Teknik delade därför ut ett pris till två lärare som tillsammans har jobbat på ett bra sätt med Finn upp.

– Det är eleverna som gör uppfinningarna. Men lärarna är viktiga för att skapa ett klimat när man jobbar med uppfinningar så att man vågar tro på det man gör och sina idéer, förklarade Mats Engström, Ny Tekniks chefredaktör, på prisutdelningen.

Priset gick till Christina Johansson och Ann Binning från Fagersta.

Totalt delades två Ericsson-pris, ett lärarpris, två design-pris, ett miljöpris, tre pris för bästa presentation, två kreativitetspris, fyra första pris, fyra andra pris och lika många tredje pris ut. Andra uppfinningar som vann var Blow pants (byxor med en inbyggd, uppblåsbar dyna har), en säkerhetskrok för lyft av olika slag och Tvålburken vars botten är rund, vilket gör att man får upp all tvål som finns där.

Finn Upp

Finn upp är en nationell tävling som arrangeras av Ingenjörsamfundet och vänder sig till ungdomar mellan 12 och 15 år. Eleverna får självständigt utveckla något som redan finns eller hitta på något nytt. I år deltog 3288 bidrag.

Finn upp arrangerades för första gången 1979 och anordnas sedan dess var tredje år.

– Syftet var att öka intresset för teknik, naturvetenskap och nyskapande, berättade verksamhetsansvarig Sofia Talborn Björkvi.