Arabiska entreprenörer på väg in i systemet

2014-11-11 05:30  

En femtedel av den israeliska befolkningen står utanför teknikundret. NGT är den enda inkubatorn med statligt stöd på arabiskt område i Israel.

Genom fönstret hörs böneutropen och vi bjuds på enkel falafel till lunch. Vi är hos NGT i Nasaret, den enda av Israels inkubatorer, med statligt stöd, som etablerats i ett arabiskt område.

Den israeliska statens omtalade inkubatorsatsning startade redan 1991. Men så sent som år 2000 hade inte en enda arabisk entreprenör fått del av stödet. Detta trots att 20 procent av Israels befolkning är araber.

NGT, Next Generation Technology, grundades 2002 som en privat inkubator med arabiska och judiska investerare, med syfte att dra nytta av den stora outnyttjade potentialen i det arabiska samhället. Där finns bland annat många experter inom det medicinska området.

Sedan dess har inkubatorn utvärderat över 1 200 projekt, varav 400 med arabiska entreprenörer. De 27 bolag som startats har tagit in 40 miljoner dollar från externa investerare. Bland företagen märks Fluorinex, som tagit fram ett tandblekningsmedel, och Metallo Therapy, som jobbar med medicinska tillämpningar av den så kallade Augereffekten.

– Många araber med bra idéer saknar erfarenhet och det kontaktnät som krävs för att utveckla produkten och skaffa mer kapital. Det hjälper vi till med, säger Tamar Kedar Harris, som själv är född utanför Tel Aviv med judiska föräldrar, och han är mycket upprörd över hur regeringen behandlar araberna i Israel.

– Det krävs ett äkta engagemang, och det ser jag inte ännu. De arabiska israelerna fortsätter att diskrimineras, säger hon.

Hoda Khalilia är palestinier född i Israel, och jurist med ansvar för NGT:s företagsportfölj. Ett av hennes recept för att få fler araber att starta innovationsföretag är bättre arabiska skolor.

– Vi behöver bättre undervisning i hebreiska här. De allt högre omkostnaderna gör dessutom risktagandet mindre lockande. Så en större del av statsbudgeten borde gå till sociala åtaganden, i stället för till försvaret, menar hon.

Tamar Kedar Harris instämmer.

– En tusendel av försvarsbudgeten till annat skulle kunna göra stor skillnad.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer