20-åringens mål: Rädda världshaven

2014-12-09 09:17  
Flera regeringar har uttryckt intresse för att använda Ocean Cleanup-systemet i sina vatten. Mer vill Boyan Slat inte avslöja ännu. Foto: Eva Paulsen

Gymnasieprojektet blev till en möjlig tekniklösning på ett världsproblem. Med sitt Ocean Cleanup-system tänker 20-årige Boyan Slat rensa havet från plastavfall.

– Jag har alltid underhållit mig själv genom att fundera på problem och hur de kan lösas med hjälp av teknik. Men detta var första gången jag tänkte att ”Jag måste faktiskt testa det här på riktigt”, säger Boyan Slat, den 20-årige hjärnan bakom Ocean Cleanup-projektet.

Ett par intensivt blå ögon blickar ut genom datorskärmen. Från sitt kontor på universitetet i holländska Delft berättar han via videosamtal om hur idén till det uppmärksammade projektet föddes.

– Jag var 16 och dök i Grekland när jag insåg att havet var fullt av skräp, här fanns mer plast än fisk. När jag sedan skulle göra ett 80-timmarsprojekt i gymnasiet och bestämde jag mig för att använda tiden till att verkligen förstå problemet med plastnedskräpning och varför alla säger att man inte kan göra något åt det, förklarar han.

De 80 timmarna blev snart till 800 och när nederländaren Boyan Slat började på rymdingenjörsprogrammet på universitetet spökade projektet fortfarande i tankarna.

Ett halvår senare beslöt han sig för att sätta både skola och socialt liv på paus för att lägga all fokus på sin uppfinning.

– Med tanke på problemets storlek tyckte jag att det var värt att göra ett försök, även om det verkligen var en chansning, säger han.

På en TEDx-konferens i Delft fick den då 19-årige Boyan Slat chansen att presentera sin teori om hur man ska kunna rensa världshaven på plastavfall. Några månader senare hade föreläsningen blivit ett viralt fenomen på internet och delats miljontals gånger.

– Jag var inte överförtjust. Det var alldeles för tidigt, jag var ju bara på idéstadiet. Efter en vecka hade jag 400 förfrågningar från medier som ville intervjua mig, som jag bara lade på hög. Men nu när jag ser tillbaka så hade projektet helt klart inte haft en chans annars, så jag är rätt tacksam! säger han.

Uppmärksamheten gav honom möjligheten att samla ihop 90 000 dollar (690 000 kronor) genom en crowdfunding-kampanj.

Nu kunde han sätta ihop ett team på 100 personer och påbörja projektets första fas: Att visa att idén faktiskt var genomförbar. Fram till skrivande stund har den hittills dragit in 16,5 miljoner kronor.

– Vi har utvecklat den grundläggande mekaniken och gjort datorsimuleringar, olika tester och en massa oceanografisk forskning. Man visste till exempel inte hur djupt ner plasten kan hittas, så vi gjorde tre expeditioner till den Nordatlantiska strömmen för att mäta det.

Nästa steg är pilotfasen. Under de närmaste åren ska teamet utföra fler tester, i större skala.

– Vi planerar ett par expeditioner som ska undersöka den stora Stilla havsströmmen, hur plasten där ser ut, vilka material den består av och vilka storlekar det är på skräpet. En tredjedel av all plast i alla världens hav återfinns i området mellan Hawaii och Kalifornien, så det är rätt logiskt att börja där, säger Boyan Slat.

År 2020 hoppas han att Ocean Cleanup ska vara i gång på allvar, men först behövs mer pengar. 317 miljoner euro, drygt 3 miljarder kronor, uppskattas projektet totalt kosta .

– Det låter kanske mycket, men FN har nyligen beräknat kostnaden för plastföroreningar i haven till 13 miljarder dollar om året. Det skulle kosta ungefär 40 gånger mindre att rensa upp det.

Inom projektet håller man därför på att utveckla en affärsmodell där plasten som fiskas upp kan säljas som råvara. Det kommer att täcka åtminstone en del av kostnaderna.

– 30 företag har redan visat intresse i att köpa den återvunna plasten. Så därför har jag en stark tro på att detta faktiskt kommer att bli verklighet.

I dag har 20-åringen en kombinerad roll som vd och ingenjör. Att driva ett projekt av den här magnituden är inte en lätt sak för den erfarne, men holländaren tar det hela med ro och menar att hans ålder är något mest andra fokuserar på.

– Jag tänker inte på det. Det vi försöker göra har aldrig gjorts förut, då tror jag att det kan vara bra med ett visst mått av ungdomlig naivitet. Jag hade inte försökt om jag inte hade trott på projektet – men visst, det har gått lite bättre än vad jag väntade mig!

 

Filtrerar havsvattnet och samlar in plasten

  • Ocean Cleanup består av en flytande barriär, formad som ett V. Barriären, som förankras i botten där plasten ska samlas in, bildar en tratt som plasten på ytan förs in mot.
  • I mitten av vinkeln placeras en plattform som dels filtrerar bort plastpartiklar i vattnet, dels tar hand om de större plaststycken som trycks upp när tillräckligt mycket plast samlats på platsen.
  • Här lagras också återvunnen plast i väntan på transport till land. Plasten ska sedan säljas som råvara.
  • Tanken är att tekniken ska användas på särskilt utsatt platser. Dit hör det så kallade stora stillahavssopområdet där stora mängder plast från oss människor samlats in av strömmarna i Norra Stilla Havets subtropiska virvel.
  • Motsvarande sopområden finns i Indiska Oceanen och i Nordatlanten. I Sverige är Bohusläns kust drabbat av plast som förs hit med Jutska strömmen som löper norrut från Tyskland och Danmark.

 

 

BOYAN SLAT

Från: Delft, Nederländerna.

Ålder: 20.

Yrke: Miljöentreprenör.

Aktuell: Med uppfinningen Ocean Cleanup som ska rensa världshaven från plastavfall.

Kuriosa: Påbörjade sitt projekt med 200 euro på fickan och kontaktade 300 potentiella sponsorer, varav en svarade – och avböjde.

Mer om projektet: I somras höll Boyan sitt andra TED-föredrag om hur projektet har framskridit. Finns att se på Youtube under namnet ”How we showed the oceans could clean themselves”.

Eva Paulsen

Mer om: Boyan Slat Hav

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer