Sverige besviket efter klimatmötet: Vi hade velat se ett bättre resultat

Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och chefsförhandlare Mattias Frumerie på FN:s klimatmöte COP27. Foto: Henrik Montgomery/TT

Överenskommelsen om en klimatfond välkomnas. Men i övrigt är man från svenskt håll inte särskilt nöjd med utfallet av det två veckor långa klimatmötet.

– Jag tycker att vi hade velat se ett bättre resultat, helt klart, säger Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie till TT.

Att man under mötet i Sharm el-Sheikh lyckats komma överens om en fond för skador och förluster där rikare länder ska betala fattigare länder för skador som orsakats av klimatförändringarna är välkommet, menar Mattias Frumerie.

EU, men även USA, har dock varit tveksamma till en ny fond.

– Jag tycker att det var välkommet att vi från EU:s sida kunde ta det steget och gå utvecklingsländerna till mötes i någonting som många hade efterfrågat, säger Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie.

"Skarpare skrivningar"

Exakt hur den här fonden ska se ut, hur mycket pengar den kommer att innehålla och vilka som ska få ta del av pengarna är dock oklart. Enligt Frumerie är överenskommelsen kring fonden inte den mest optimala lösningen:

– Men nu har beslutet kommit, och då ska vi så klart från svensk och EU:s sida bidra så att det blir ett så bra resultat som möjligt, säger Frumerie.

Läs mer: Kinas utsläpp mot nya rekord: ”Väst naivt”

Han lämnade mötet innan ett slutdokument hade klubbats igenom, men säger att Sverige framför allt hade velat se skarpare skrivningar kring utsläppsminskningarna.

Inte nöjda med utfallet

– Det vi såg från EU:s sida innan jag lämnade var att innehållet i den överenskommelsen hade kunnat vara mycket bättre, säger han från flygplatsen i Istanbul under söndagsmorgonen.

– Vad det gäller det här arbetsprogrammet hade vi gärna sett en starkare plattform för att driva på det globala arbetet.

Så från svensk sida är vi inte så jättenöjda med utfallet?

– Nej, jag tycker att vi hade velat se ett bättre resultat, helt klart.

Klimatministern besviken

Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) lämnade på söndagseftermiddagen en skriftlig kommentar om överenskommelsen:

"Vi åkte ner med höga ambitioner och förväntningar på att parterna skulle fortsätta i den positiva anda som vi hade förra året i Glasgow. Jag är besviken över att inte fler länder hade samma ambitionsnivå", säger hon.

Läs mer: Regeringens klimatpolitik sågas: ”Våra klimatmål är lag”

Klimatministern säger vidare att hon är nöjd med etableringen av arbetsprogrammet om utsläppsminskningar, men att Sverige fortfarande inte tycker att en ny fond för skador och förluster är den bästa lösningen "för att snabbt möta de utmaningar som de mest sårbara länderna står inför".

Klimatmötet i tre punkter

Årets klimattoppmöte är slut. Slutdokumentet är klubbat. Detta har man kommit överens om i Egypten på de viktigaste områdena:

• Skador och förluster

Mötet enades om att inrätta en fond för skador och förluster där fattigare länder som faller offer för det extremväder som förvärras av de rikare ländernas utsläpp ska kompenseras. Frågan har varit både uppmärksammad och omtvistad.
Hur mycket pengar som ska gå in i fonden och vem som kommer få ta del av det är fortfarande oklart.

• Utsläpp
Förhoppningen var att COP27 skulle enas om ytterligare utsläppsminskningar, efter överenskommelsen på det senaste mötet i Glasgow. Men ingen ny överenskommelse har gjorts som skyndar på minskningarna. Inte heller nämns något om att fasa ut eller fasa ner användningen av fossila bränslen.

Däremot finns en uppmaning till alla deltagarländer att minska förbränningen och skynda på utveckling för "grön teknologi".

Oförmågan att enas om ytterligare utsläppsminskningar beskrivs av experter som ett misslyckande.

"Jag har svårt att se att någon ens kan argumentera för att 1,5-gradersmålet fortfarande är möjligt", sade till exempel James Dyke, från Exeter University’s Global Systems Institute.

Dyke har fått medhåll av flera experter på plats.

• Anpassningar till en varmare planet
En varmare planet innebär också att utsatta länder måste anpassa sig för att kunna hantera översvämningar, torkperioder, stormar och missväxt. Några mindre åtaganden har COP27 beslutat om – det handlar bland annat om mer pengar till de fonder som finansierar brandförsvar, skyddsvallar, flytt av samhällen och vattenskydd vid vägar. Det är dock fortfarande oklart om det finns några specificerade belopp, och hur stora de är.

Många forskare har pekat att behovet rör sig om enorma summor.

Källa: The Guardian, CNN och AFP

Malin Johanson/TT

Gustav Sjöholm/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer