Svensk metod avslöjar sotets ursprung

2016-08-24 10:45  
Svenska metoden avslöjar ursprunget av det sot som smälter glaciärerna i Himalaya. Foto: Alamy

En ny svensk metod avslöjar ursprunget av det sot som smälter glaciärerna i Himalaya. Metoden visar inte bara om det kommer från vedeldning eller fossila bränslen utan också från vilket land sotet härrör.

Sot bildas vid ofullständig förbränning av biomassa (ved eller gödsel) eller fossila bränslen och är ett omfattande miljöproblem, framför allt i områden med helvit bakgrund som snö eller is.

– Det svarta sotet fångar upp solljuset och blir varmt, något man vet är en viktig orsak till avsmältningen av glaciärerna i exempelvis Himalaya, säger Örjan Gustafsson, professor vid Stockholms universitet.

Sotets ursprung har dock varit föremål för politiskt käbbel. Inte minst i just Himalaya och Tibet där Indien och Kina anklagar varandra. Detta i ett område som kallas för Asiens vattentorn och försörjer närmare två miljarder människor med färskvatten.

– Man har inte kunnat visa vetenskapligt var sotet kommer ifrån, säger Örjan Gustafsson.

Läs mer:

Läs mer: 70 procent av isen på Everest kan ha smält 2100

Tillsammans med kinesiska kollegor har han nu använt en ny svensk metod som analyserar förhållandet mellan kolets tre olika isotoper (12,13 och 14). Resultatet blir ett kemiskt fingeravtryck som inte bara avslöjar sotets ursprung utan också från vilken region sotet kommer ifrån.

– Eftersom kol 14 är mest instabil har sot som har hög andel kol 14 ett ungt ursprung, som vedeldning eller gödselförbränning. Mycket kol 13, däremot, tyder på kolförbränning, säger Örjan Gustafsson.

Att analysera dessa isotoper i små sotpartiklar har varit tekniskt omöjligt förut, men i Nature Communications presenterar nu forskarna en kartläggning av sotet på tio otillgängliga platser i Himalaya och Tibet.

Studien visar att sotet i Himalaya främst kommer från vedeldning i Indien, medan sotet på den Tibetanska högplatån härrör från förbränning av fossila bränslen i Kina. Sotet i Tibets inland, däremot, kommer huvudsakligen från förbränning av bajs från jakar, visar studien.

– Resultatet kanske inte överraskar någon, men för första gången finns nu ett vetenskapligt underlag som länderna kan ta ställning till, säger Örjan Gustafsson.

Nästa vecka presenterar forskarna en kartläggning av sotet i sibiriska Arktis, även den i Nature.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Glaciärer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer