Seglande drönare räknar fisk

2018-12-17 10:21  
Foto: SLU/Skärmavbild från Youtube

Självseglande drönare är det senaste inom forskningen till havs. Nu har en svensk variant testats i skarpt läge i Kattegatt.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) sjösatte farkosten väster om Falkenberg den 3 december och Aqua Sailor seglade sedan runt på egen hand till den 12 december. Målet var att samla in information om två viktiga övervintringsplatser för havsfåglar.

Drönaren är utrustad med ett ekolod som mätt mängden fisk och har även samlat in data om salthalt och vattentemperatur.

Läs mer: Se när drönaren kolliderar med en flygplansvinge

"Det här ger oss ett nytt verktyg för insamling av data som kompletterar undersökningar gjorda med bemannade fartyg. Vi får en upplösning i tid och rum som är omöjlig att uppnå med traditionell teknik. Datainsamlingen är dessutom bullerfri, och vi fiskar inte upp några fiskar", säger Jonas Hentati-Sundberg, forskare vid SLU, i ett pressmeddelande.

Tanken är att den obemannade segelfarkosten ska kunna vara ute till havs i flera månader. Den tar sig fram med hjälp av seglet, medan elektroniken ombord får sin ström från solpaneler ombord.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer