Så mycket är Stora barriärrevet värt

2017-06-26 10:31  
Stora barriärrevet har drabbats av korallblekningar. Foto: ESA / Eyevine / IBL

Stora barriärrevet är ett av Australiens stora dragplåster. Bara turismen på världsarvet beräknas vara värd motsvarande drygt 191 miljarder kronor, enligt en ny rapport.

"Som den största levande strukturen på jorden och ett av världens mest komplexa och mångsidiga naturliga ekosystem, anses Stora barriärrevet med rätta vara ovärderligt och oersättligt", säger Great Barrier Reef Foundations chef Steve Sargent i ett pressmeddelande.

Organisationen har beställt rapporten av Deloitte, som beräknat vad Stora barriärrevet egentligen betyder rent ekonomiskt för landet. Slutsatsen är att det hotade revet, som två år i rad har varit drabbat av massblekningar, är viktigare än flera av landets industrier, som i sin tur anses spela en avgörande roll för landet.

Revet beräknas direkt ha tillfört mer än motsvarande 42 miljarder kronor till den australiska ekonomin 2015 och 2016 och bidragit med 64 000 heltidsarbetare.

Läs mer:

Läs mer: Värsta koralldöden hittills i Stora Barriärrevet

Deloitte har också gjort beräkningar på vad Stora barriärrevet betyder indirekt, som symbol för landet och medborgarna. Totalt beräknas barriärrevet vara värt motsvarande 370 miljarder kronor, mer än tolv gånger så mycket som Operahuset, varav den största delen, 191 miljarder, kopplas till turismen.

Förutom turismen bidrar revet även till ekonomin genom fiske, rekreation och forskningsaktiviteter.

Mer om: Ekosystem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer