Så förklaras mysteriet där hundratals elefanter dog

2020-09-25 06:30  
Bild tillhandahållen av National Park Rescue charity i Botswana. Foto: AFP Photo/National Park Rescue

Helt oförklarligt började landets elefanter att kollapsa för att sedan avlida. Nu kan vetenskapen ha hittat orsaken till att fler än 330 djur har dött.

Med omkring 130 000 exemplar har Botswana flest elefanter i världen, som utgör mer än en tredjedel av den totala populationen i Afrika. När döda elefanter började dyka upp kring vattenhål i den nordvästra delen av landet tidigare i år uppkom en rad teorier om varför.

Symtomen började med att djuren kollapsade, och många trodde att de kunde vara förgiftade av människor – som ofta hamnar i konflikt med storätarna. En annan förklaring var mjältbrand.

Men nu jobbar vetenskapen med ett antal hypoteser kring vad som dödade fler än 330 elefanter i Botswana. En sannolik kandidat är cyanobakterier – och klimatförändringar kan ha bidragit till att trigga den algblomning som förgiftade djuren. Det rapporterar ABC News.

– Våra senaste tester har visat att nervgifter från cyanobakterier är dödsorsaken. Det här är anaeroba bakterier som hittas i säsongsberoende vattenhål, säger Mmadi Reuben, chefsveterinär vid The Botswana department of wildlife and national parks.

Läs mer: Mörk israpport från Arktis: ”Ny rekordnivå”

Organismer med anaerob metabolism kan tillgodose sig energi i en syrefri miljö, och de kan vara mycket potenta. Stelkramp är ett exempel på en av de anaeroba bakterier som producerar toxiner.

– En arbetshypotes är att elefanter till skillnad från andra djur använder sin snabel för att suga upp vatten under ytan, vilket innebär att de dricker från ett större djup i vattenhålet, närmare det slam där anaeroba gifter lagras, säger Mmadi Reuben.

Hypotesen stöds av att inga andra djur har påverkats av giftet, undantaget en enstaka häst. Enligt CSAG, en afrikansk grupp för klimatforskning, har de sydliga delarna av deras kontinent upplevt en dubbelt så stor ökning av medeltemperaturen som det globala genomsnittet.

Under augusti har över 20 döda elefanter hittats i en nationalpark i grannlandet Zimbabwe. Även om det ännu inte finns några bevis för att orsaken är den samma som i Botswana så kan det inte uteslutas att en uppvärmning av vattenhålen kommer att skörda många fler elefantliv.   

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer