Rekordgiftig luft oroar i pandemins Indien

2020-11-06 15:16  
Indiens huvudstad Delhi inbäddad i smog den 4 november. Foto: Altaf Qadri/AP/TT

Tjock, giftig smog bäddar in Indiens huvudstad Delhi. Torsdagens luftkvalitet var den sämsta på ett år, med en nivå av små hälsovådliga partiklar (PM2.5) 14 gånger högre än Världshälsoorganisationens (WHO) utstakade gränsvärde för säkra nivåer.

"Vaknade med en känsla av att giftiga sopor sitter fast i min luftstrupe", skriver Delhibon Rahul Ojha i en tweet riktad mot regeringen och de lokala myndigheterna.

Höga nivåer av PM2.5 kan orsaka hjärt-kärlsjukdom och luftvägssjukdomar, däribland lungcancer. Nu växer oron kring hur den kvävande luften kan slå mot Delhiborna under coronapandemin. Fler än 400 000 människor har hittills bekräftats smittade av viruset i staden.

"Hela himlen är täckt av rök och på grund av det försämras situationen med coronaviruset", säger Delhis chefsminister Arvind Kejriwal i en video publicerad på Twitter.

Läs mer: Stora fiskar har oväntad klimatpåverkan

Enligt luftindexet AQI, som mäter alla typer av luftföroreningar, var torsdagens nivåer de sämsta sedan november 2019.

Delhis luft försämras vanligen i oktober och november på grund av ökad kolkraft, vindstilla väder och jordbrukare som bränner åkrar. I år är skillnaden extra tydlig, efter en tillfällig respit under sommarens pandemirelaterade nedstängning som delvis gav Delhiborna en andningspaus från avgaser och industriutsläpp.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer