Preems nya plan: minskade utsläpp i Lysekil

2019-10-30 09:09  
Foto: Thomas Johansson/TT

Planerna har väckt stark kritik och blivit regeringsfråga. Nu minskar Preem den planerade utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil med 20 procent.

Det gör att även prognosen för de ökade koldioxidutsläppen skrivs ner, rapporterar Dagens Industri.

Preem vill bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil för att bland annat kunna omvandla tjockolja till bensin och diesel. Planerna har dock väckt hård kritik på grund av de ökade koldioxidutsläppen och överklagats av bland andra Naturskyddsföreningen.

Nu justerar Preem sin tillståndsansökan.

– Vi har jobbat med det här projektet i över tre år. I en tidig fas är man inte riktigt säker på vad man ska bygga. Nu har vi en mer detaljerad design och en del teknikutveckling har skett. Det gör att vi i dag kan vara mer precisa och vi har hittat delar som vi kan effektivisera i produktionen, säger Preems vd och koncernchef Petter Holland till DI.

Läs mer: St1 bygger nytt raffinaderi i Göteborg – för två miljarder

Enligt Preems tidigare beräkningar kunde utsläppen av koldioxid komma att fördubblas av utbyggnaden, från 1,7 miljoner ton per år till 3,4 miljoner ton. Utsläppen enligt den nya prognosen landar på 2,7 miljoner ton per år, till stor del på grund av en minskning av den planerade utbyggnaden.

Preems komplettering, som presenteras vid en pressträff i dag, är en del av rättsprocessen kring bolagets tillståndsansökan. Målet ligger hos Mark- och miljööverdomstolen, beslutet om huruvida Preem ska få tillstånd eller inte ska dock senare fattas av regeringen.

Mer om: Preem Utsläpp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer