Oväntat höga halter miljögifter i svenska havsbottnar

2022-06-28 16:50  
Analys från bottensediment visar att det finns höga halter av miljögifter i delar av Östersjön. Foto: Statens geologiska undersökning

Höga halter av flourerande ämnen har hittats i Bottenviken och Bottenhavet.

Det är Sveriges geologiska undersökning, SGU, som under drygt 20 år har mätt halten av föroreningar på botten i Sveriges havsområden. I en rapport där resultaten sammanställts framgår att halten av flourerande ämnen, PFAS, är hela 14 gånger högre i Bottenviken och Bottenhavet än i andra svenska havsområden i Östersjön och på Västkusten.

”I nuläget förstår vi inte orsaken till de höga halterna i denna del av Östersjön, utan det måste undersökas vidare”, säger Sarah Josefsson, projektledare på SGU i ett pressmeddelande.

Läs mer: Jätteutsläpp av okänt ämne i Bottenhavet inte längre synligt

Halterna av organiska föroreningar är överlag högre i de som kallas Egentliga Östersjön än i de norra delarna av Östersjön eller på Västkusten. Halterna av TBT, en biocid som tidigare var tillåten i båtbottenfärg och som är toxisk för bottenlevande djur, har sjunkit sedan 2003 men är fortfarande över gränsvärdet i sediment på flera platser.

Kadmium överstiger sitt gränsvärde

Kadmium överstiger sitt gränsvärde på några övervakningsstationer i Egentliga Östersjön vid den senaste provtagningen, medan halterna av bly och koppar var under sina gränsvärden.

Både kadmium och koppar är metaller som fälls ut i den syrefria miljön som råder i sedimenten på djupa bottnar i den delen av Östersjön.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer