Nya flygfoton visar förändringen efter brandhärjade skogar

2018-09-05 10:38  

Askgrå hyggen. Rostfärgad, bränd skog – och på sina håll fläckar av grönt som lågorna hoppade över.

Nu publiceras Lantmäteriets färska flygfoton över de områden som drabbades värst av sommarens skogsbränder.

Det har gått en månad sedan de omfattande skogsbränderna rasade som värst. Nu, när svensk och utländsk räddningspersonal är tillbaka i vardagen, återstår det omfattande arbetet att kartlägga skadornas omfattning. Till hjälp finns nytagna flygbilder över de hårdast drabbade områdena i Gävleborg, Dalarna och Jämtland.

Läs mer: Biolog gläds åt skogsbränderna: Behövs mer kaos

– Vis av erfarenhet, efter branden i Västmanland, vet vi ju att det finns ett stort behov av att se brändernas utsträckning tydligt uppifrån. Skogsbränder har ju väldigt irrationella förlopp. De hoppar över vissa områden som blir kvar helt oskadade, säger Lantmäteriets flygfotoansvarige Mikael Henriksson.

Service till skogsägare

Inte minst skogsägare behöver denna överblick.

– Vi ser flygfotona som en viktig service till drabbade markägare, skogsbolag och myndigheter. Under pågående brand publicerades satellitbilder men flygfotona ger en mycket mer detaljerad bild av hur bränderna härjat, säger Skogsstyrelsens Svante Larsson, som är projektledare och samordningsansvarig för arbetet efter bränderna.

Läs mer: Kommunkritik: MSB har inte tagit sitt ansvar

Att inspektera från marken skulle vara både tidsödande och farligt.

– Drabbade skogsägare avråds från att ge sig ut, eftersom det finns risk för glödbränder och att brända träd blåser omkull, säger Svante Larsson.

Kompensation

Flygfotona är också viktiga underlag i Skogsstyrelsens arbete med att föreslå hur drabbade skogsägare ska kompenseras.

Läs mer: Nu kan skogsägare se skadorna efter branden på ett säkert sätt

– Vi har ju fått 110 miljoner kronor att fördela som stöd. Det finns bland annat ett starkt önskemål om att en hel del pengar ska gå till upprustning av vägar, så att man kommer åt brandskadat virke. Det har också påbörjats diskussioner om att avsätta vissa brunna skogsområden till naturreservat. Bränderna har ju en viktig ekologisk funktion, säger Svante Larsson.

Bilderna kommer att finnas tillgängliga på skogsstyrelsen.se.

Mer om: Skogsbrand Torka

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer