Nu vill forskare skapa mer värmetåliga grödor

2021-04-08 08:44  
Forskare har identifierat en gen som styr hur värmetålig en växt är. Arkivbild. Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT

Ett varmare klimat riskerar att minska världens skördar. Men nu har amerikanska forskare identifierat en gen som styr hur värmetålig en växt är. Förhoppningen är att kunskapen ska göra det möjligt att ta fram grödor som är mindre värmekänsliga och har en längre blomningsperiod, rapporterar Vetenskapsradion.

För när temperaturen stiger blommar vanligtvis grödan för tidigt och producerar därmed för lite frön.

Studien som publicerats i tidskriften Nature Communication visar på hur forskarna nu börjar förstå mer av hur de olika generna samverkar och hur de styr blomning, tillväxt och skörd, även om det inte är första gången en växtgen som styr värmekänslighet upptäckts.

Läs mer: Är det här världens smartaste el-traktor?

Redan 2017 belönades SLU-professorn Rodomiro Ortiz i Alnarp och hans medforskare med ett internationellt pris för sitt arbete med att förädla durumvete till ett snabbväxande värmetåligt sädesslag som kan ge mat och inkomster åt familjer i hungerdrabbade områden.

Mer om: Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer