Myndighet pekar ut företag för giftdumpning

2019-09-02 09:42  
Foto: TT

Myndigheten Statens geotekniska institut (SGI) har pekat ut två företag som ansvariga för dumpningen av tunnor som innehåller kvicksilver i Sundsvallsbukten, skriver Sundsvalls Tidning.

23 000 tunnor dumpades på 1950- och 1960-talet då plast tillverkades söder om Sundsvall. En restprodukt från produktionen var en kvicksilverhaltig katalysatormassa som dumpades till havs.

Saneringen beräknas kosta åtminstone hundratals miljoner kronor. De två företagen har ett historiskt och ekonomiskt ansvar, enligt SGI. Det ena för att de tog över ansvaret för fabrikens verksamhet på 1980-talet, och det andra var en underleverantör.

Läs mer: Mikroplaster på Arktis chockar forskare

”Vi har inte tagit del av någon dokumentation från SGI. Så länge som vi inte har det, kan vi inte kommentera innehållet i denna dokumentation”, skriver ena företagets presskontakt i ett mejl till ST.

Inte heller det andra företaget vill kommentera uppgifterna för tidningen.

Mer om: Kvicksilver

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer