Mängden plast ökar trots åtgärder

2019-03-01 07:08  
Bild från återvinningstation. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX / TT

Mängden plast fortsätter att öka trots larmrapporter och åtgärder för att minska den, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Förra året kom 215.000 ton plastförpackningar ut på den svenska marknaden och varje år ökar mängden plastförpackningar med omkring två procent.

– Främsta skälet att det ökar beror på att det är ett så bra material. Sen ökar också dagligvaruhandeln totalt sett vilket gör att även mängden plastförpackningar ökar, säger Karin Brynell, vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

Flera åtgärder har lagts fram för att begränsa plastavfallet. Inom EU har man förbjudit en del engångsplastartiklar som sugrör, plastbestick och plasttallrikar. I Sverige har man bland annat skärpt lagen om producentansvar, vilket innebär att plastförpackningar bara får användas när det är nödvändigt.

Mer om: Plast Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer