Madrid skrotar miljözoner: ”Köer en del av stadens karaktär”

2019-07-01 13:06  

Ett beslut som går tvärt emot trenden. I Madrid har de styrande beslutat sig för att skrota stadens miljözoner, trots varningar från både EU och miljöorganisationer.

I dag, den 1 juli, skrotades de miljözoner som sedan november har förbjudit bensin- och dieselbilar i centrala Madrid. Och detta sker i en tid då Greta Thunberg får rubriker världen över för sitt miljöarbete. Det går även stick i stäv med vad andra stora europeiska städer planerar.

Skälet bakom beslutet är ett regionalval där det borgerliga partiet Partido Popular (PP) vann huvudstaden. En av punkterna som fanns med i partiets valmanifest var att riva upp miljözonen, kallad Madrid Central. 

Partiets borgmästarkandidat, José Luiz Martínez-Almeida, lovade att det här skulle vara ett av de första beslut han skulle ta. Isabel Dìaz Ayuso, populistpartiets regionledare gick så långt att hon beskrev köer som en del av Madrid identitet.

– Om jag tycker om köer – självklart inte, men köer är en del av stadens karaktär, att gatorna alltid är vid liv, sa hon i en intervju i El País under valkampanjen.

Läs mer: Bolund: Bara förnybart bränsle ska säljas på svenska mackar

Sedan miljözonen, som omfattar runt fem kvadratkilometer av centrala Madrid, infördes har luften förbättrats avsevärt. På bara en månad hade trafiken minskats med 24 procent, kväveoxiden (NOx) hade minskats med 38 procent och koldioxidutsläppen hade reducerats med 14 procent. Vid en luftkvalitetsgenomgång på Plaza del Carmen i april framgick det att kvävedioxidnivåerna hade halverats jämfört med 2018. Syftet med zonen hade alltså uppnåtts och resultatet var till och med bättre än väntat.

Men nu blir det återigen fritt fram för all trafik. Och detta sker trots att EU-kommissionen varnat om sanktioner och eventuellt en stämning om Madrids luftkvalitet inte uppnår unionens krav.

Felix Björklund

Mer om: Miljözon Bensin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer