Lövin: Inga misstankar mot Wetterstrand

2019-03-08 11:13  
Isabella Lövin och Maria Wetterstrand. Foto: TT

Miljöminister Isabella Lövin (MP) tror inte att Maria Wetterstrands utredningsförslag om flygbränsle påverkats av hennes ekonomiska intressen i ett bolag med den inriktningen.

– Nej, jag har över huvud taget inga sådana misstankar, säger Lövin.

Isabella Lövin hänvisar till att det låg i utredningens direktiv att ta fram styrmedel för hur biodrivmedel ska kunna blandas i flygfotogen.

Misstankar om jäv har uppstått efter att det framkommit att utredaren Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet, sitter i styrelsen och har aktier i ett bolag som fått statligt stöd för just den verksamhet hon utrett.

TT: Varför fick Maria Wetterstrand det här uppdraget trots att du visste att hon satt i det här bolagets styrelse?

– Hon har redovisat sitt cv och har haft diskussioner om eventuella intressekonflikter med tjänstemän på departementet, och man har inte funnit att det funnits intressekonflikter.

Ingen koppling

TT: Men är det inte själva styrelseuppdraget som är problemet, eftersom hon är skyldig att tillgodose företagets intressen. Uppstår inte en intressekonflikt då?

– När hon tillfrågades och tackade ja till uppdraget, så var det inte känt att det fanns en koppling till just biodrivmedel för flyg. Hon har inte själv bedömt att det funnits en intressekonflikt, säger Isabella Lövin.

Läs mer: Lövin kallas om jävmisstankarna: ”Skadar utredningen”

I februari i år startade bolaget ett projekt med inriktning på flygbränsle, något man även fick statliga pengar för. Det anmälde Wetterstrand till departementet och frågade om det innebar några problem, men hon fick aldrig något svar från departementet.

Förslagen kontrolleras

– Det stämmer att hon meddelade departementet att företaget bytt inriktning och undrade om det var en intressekonflikt, och det kom aldrig till min kännedom.

TT: Vad hade du fattat för beslut om du hade fått veta detta?

– Jag ska inte bedöma jävsfrågan, för jag har inte den juridiska kunskapen, men utifrån min politiska bedömning hade jag naturligtvis varit oroad över att det skulle påverka hur utredningen skulle tas emot, och det har det ju mycket riktigt också gjort, säger Lövin.

Läs mer: Utredde bioflygbränse – nu anklagas Maria Wetterstrand för jäv

Hon beklagar att det inträffade överskuggat utredarens förslag, men hänvisar till att förslagen nu ska ut på remiss.

– Det är som alltid en gedigen kontrollmekanism, där olika instanser kan komma med både granskningar och inlagor till regeringen innan vi går vidare med ett lagförslag, säger Isabella Lövin.

Mer om: Flygbränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer