Kanadas gröna satsning: 100 miljarder för att sänka utsläpp

2021-04-20 07:41  
Chrystia Freeland beskriver det som att Kanada måste slå sig ur recessionen med jobbsatsningar. Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT

Kanada hoppas på att kunna satsa sig ur pandemikrisen med hjälp av satsningar på att få ned utsläpp och öka gröna investeringar.

(Uppdaterad)

Kanada presenterar satsningar på 101,4 miljarder kanadensiska dollar (680 miljarder kronor) i sin första konventionella budget på två år.

– Vi måste slå oss ut ur covidrecessionen. Det betyder att försäkra oss om att förlorade jobb återfås så smidigt som möjligt, och att hårt drabbade företag snabbt kommer tillbaka, säger finansminister Chrystia Freeland i ett tal till parlamentet, enligt AFP.

I budgeten finns också omfattande klimatåtgärder. 17 miljarder dollar satsas på bland annat skattelättnader riktade mot tunga industrier, för att de ska kunna minska utsläppen.

Lagra koldioxid i marken

Ett fåtal större industrianläggningar i Kanada står för nära 30 procent av utsläppen av växthusgaser i landet. Med hjälp av koldioxidinfångning, användning och lagring (CCUS, Carbon capture, utilization and storage) skulle de här utsläppen kunna minska.

Infångningen av koldioxid kan ske vid exempelvis punktutsläpp, men också direkt från luften. Därefter kan gasen användas till att göra nya produkter, eller lagras djupt ner i marken.

Enligt den nya budgeten ska företag som satsar på teknik för att lagra koldioxid i marken kunna räkna med skattelättnader. Den typen av satsning får kritik av miljöorganisationer, som hävdar att pengar som läggs på tekniken i stället hade kunnat användas för att minska utsläppen.

I dagsläget fångar Kanada in 4 megaton koldioxid varje år. Genom att introducera skattelättnader för bolag som satsar på CCUS siktar Kanada på att minska utsläppen av koldioxid med åtminstone 15 megaton per år.

Solpaneler och elbilar

Företag som tillverkar nollutsläppsprodukter, som solpaneler och elbilar, kan räkna med en halvering av sin företagsskatt de kommande tio åren, rapporterar kanadensiska CBC.

En annan åtgärd handlar om räntefria lån för energieffektivisering av bostäder.

Förutom miljöåtgärder lovar regeringen billigare barnomsorg och stöd för sänkta kostnader till arbetsgivare som nyanställer eller utökar antalet timmar för befintlig personal.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer