Jordens resurser slut i dag

2016-08-08 16:02  
Investeringarna i förnybar energi, till exempel solceller, ökar.

Den så kallade Overshoot Day, när årets ekologiska budget är förbrukad, infaller i dag. För att resurserna ska räcka längre krävs enligt WWF mer förnybar el och klimatsmarta resor.

Nätverket Global Footprint Network har myntat begreppet Overshoot Day för att visa hur människan överkonsumerar planetens resurser. Dagen innebär skiftet när vi så att säga börjar leva på kapitalet i stället för räntan.

Enligt Global Footprint Network har naturens resurser tidigare använts till att bygga städer, anlägga vägar och odla mat i en takt som ryms inom jordens budget. Men i mitten av 1970-talet bröts mönstret. Gapet mellan konsumtionen och vad naturen kan förnya ökar och Overshoot Day har sedan dess infallit allt tidigare.

Årets Overshoot Day, den 8 augusti, infaller en dag tidigare än förra året.

-Förutom omställning till förnybar el och klimatsmartare resvanor behöver vi minska matsvinnet och äta mer vegetariskt i de rikare länderna, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF, i ett pressmeddelande.

Men WWF pekar också på att många positiva förändringar är på gång, bland annat att investeringarna i förnybar energi ökar, samtidigt som många städer och företag satsar på energieffektivisering och hållbara transporter.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer