Greta Thunberg kritiserar äldre generationer

2019-01-24 08:03  

Det tog den svenska klimataktivisten Greta Thunberg 32 timmar att komma till Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos. Nu tycker hon att det är dags att unga blir arga - och agerar.

Till skillnad från de flesta deltagarna, som tagit flyget, tycker hon att det är självklart att välja tåget.

– Jag har slutat flyga av klimatskäl för jag vill inte säga en sak och göra en annan. Jag vill leva som jag lär. Jag tycker att det är vansinnigt att människor som samlas för att prata om klimatet kommer hit i privata flygplan, säger Thunberg i Davos.

TT har tidigare rapporterat om att närmare 1.500 privatflygplan beräknas att landa på flygplatser i närheten av Davos under veckan som konferensen hålls.

”Gör allt för att uppfylla Parisavtalet”

– En del säger att vi inte gör tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. Det stämmer inte, för att inte göra tillräckligt betyder att man måste göra någonting och sanningen är att vi i princip inte gör någonting alls, säger Greta Thunberg som kräver att världens ledare gör allt som går för att uppfylla Parisavtalet, som slöts förra året.

Läs mer: Så måste vi äta för att rädda jorden

– Jag tycker att det är väldigt orättvist att de äldre generationerna har gjort det här mot oss och att vi måste städa upp efter dem, säger hon.

Hon påpekar att unga måste inse att deras framtid står på spel.

– De måste göra något åt det och bli arga och använda den ilskan till att agera.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer