Forskare ber fritidsdykare om hjälp – söker gelébollar

2018-08-06 09:21  
Arkivbild från en grottdykning i Pluragrottan. Foto: Øystein Røimål / NTB scanpix / TT

Havsforskare ber fritidsdykare om hjälp för att kunna lista ut vad det är för gelébollar som de senaste åren setts fritt svävande i svenska och norska vatten, rapporterar Vetenskapsradion.

Gelébollarna, som varit mellan 0,3 och två meter i diameter, svävar på olika djup från strax under ytan ner till 52 meters djup. Den första bollen siktades i en fjord nära Bergen för flera år sedan. Norska havsforskningsinstitutet har sedan dess fått in rapporter om 27 bollar. I juli såg några fritidsdykare för första gången en geléboll vid svenska kusten vid Väderöarna i Bohuslän.

Forskarna har en teori om att bollarna kan var äggmassa till en tioarmad europeisk flygbläckfisk, men de är inte säkra. Därför ber de nu fritidsdykare om hjälp med att ta ett vävnadsprov från en geléboll för dna-analys som kan ge klart besked eller åtminstone en ledtråd om de mystiska bollarna.

Läs mer: Forskare behöver allmänhetens hjälp med undersökning av blåmusslor

– Om det är en helt okänd art så finns ju inte dna i några databaser. Men då kan man ändå se på släktskap och börja nysta därifrån, säger marinbiologen Halldis Ringvold till Vetenskapsradion.

Den som ser en geléboll uppmanas att skära loss en bit med en dykarkniv, lägga den i en påse och frysa ned den och kontakta norska Havsforskningsinstitutet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer