Fängelse efter miljökatastrof vid paradisö

2021-12-27 13:38  
Det japanska fartyget MV Wakashio gick på grund på ett korallrev i Indiska oceanen den 25 juli 2020. Arkivbild. Foto: Sumeet Mudhoo/AP/TT

Fraktfartyget gick på grund på ett korallrev i Indiska oceanen förra sommaren – och orsakade den största miljökatastrofen i Mauritius historia.

Nu döms kaptenen till 20 månaders fängelse, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det japanska fartyget MV Wakashio gick på grund på ett korallrev i Indiska oceanen den 25 juli 2020 och började att läcka olja två veckor senare.

Ett intensivt pumparbete inleddes för att tömma fartyget, som strax därpå gick itu. Konsekvenserna blev kännbara – ett femtiotal döda delfiner spolades upp på Mauritius stränder.

De påträffade delfinerna var av arten melonhuvudval, även kallad brednosdelfin. Några av dem levde när de hittades men dog senare. Dessutom förolyckades två besättningsmän på en bogserbåt under räddningsinsatsen.

Tiotusentals människor i Mauritius har tidigare kritiserat regeringens senfärdiga hantering av det stora oljeutsläppet efter grundstötningen, där över 1 000 ton olja hann läcka ut i havet.

Kaptenen på fartyget har erkänt sig skyldig till olyckan och har även bett om ursäkt.

Mer om: Oljeutsläpp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer