Efter EU:s besked: Engångsplastens framtid ser mörk ut

2018-10-24 14:45  
Sugrör i plast kan snart förbjudas i EU. Foto: Manfredrichter/Pixabay

Havet ska räddas, lyder beskedet från EU-parlamentet som säger ja till tuffa tag mot sugrör, bestick och andra engångsvaror.

Jytte Guteland (S) är en av många nöjda svenska ledamöter sedan parlamentet på onsdagen enats om sin linje.

– Om vi inte agerar kommer det att finnas mer plast än fisk i haven 2050. Och i Europa är våra hav väldigt förorenade. Medelhavet är det hav med högst koncentration av plast av hav i världen. Därför är det bra att vi går fram i dag, säger Guteland efter beslutet i Strasbourg.

”Dagens sätt att producera och konsumera plast är ett huvudlöst slöseri. Vi måste komma ur vårt destruktiva plastberoende”, konstaterar kollegan Linnéa Engström (MP) i ett uttalande.

"Det är viktigt att vi sopar rent framför egen dörr. Lika viktigt är det att forskningen fokuserar på att hitta bra alternativ till plast", hälsar i sin tur Fredrick Federley (C) via sms.

Fler förbud?

Omröstningen gäller EU-kommissionens förslag från i våras, som bland annat går ut på att förbjuda en lång rad engångsprodukter i plast, som sugrör och bestick.

Om EU-parlamentet får som de vill kommer listan även att utökas. Bland annat väntar hårdare krav på sanitetsprodukter i engångsplast.

– Jag är glad att vi breddade ”scopet” så att vi omfattar också bland annat sanitetsprodukter. Det är jag stolt över att vi socialdemokrater har fått med, säger Jytte Guteland, som samtidigt gärna hade velat se även så kallade mikroplaster omfattas av det nya lagförslaget.

Läs mer: Snart kan EU förbjuda sugrör i plast

Än så länge är det dock långt kvar till ett avgörande beslut för plasten. EU-parlamentets syn på saken ska nu kompromissas ihop med det som EU:s medlemsländer kommer fram till i ministerrådet – något som inte väntas bli klart förrän tidigast i december.

Traditionellt brukar medlemsländerna välja en mer återhållsam linje när det gäller förbud och förmaningar i EU. Jytte Guteland hoppas dock att allmänheten ska sätta press på ländernas regeringar.

– Det är väldigt viktigt att de inte vattnar ur återigen. Gör man undersökningar så ser man att 87 procent av medborgarna i Europa är oroade över plastbergen i haven. Det finns ett väldigt tryck att göra något åt det här, säger Guteland i Strasbourg.

Mer om: Plast EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer