De vill göra döda kroppar koldioxidneutrala

2020-02-20 14:09  
Företaget Recompose vill kompostera mänskliga kvarlevor. Foto: Recompose

Oroas du över klimatavtrycket från din egen framtida död? Seattle-företaget Recompose gör sig redo för att kompostera amerikaner, och intresset är stort.

Förra året blev Washington den första delstaten i USA vars lagstiftning öppnade för kompostering som begravningsform. Och om ett år ska Seattle-baserade Recompose vara redo för att börja ta emot kroppar. Enligt företagets grundare har 15 000 personer redan anmält sig för deras nyhetsbrev.

– Projektet har rört sig så snabbt framåt på grund av det akuta läget kring klimatförändringarna och den medvetenhet som vi har för att ställa det till rätta, säger Katarina Spade till BBC.

Lynne Carpenter Boggs är jordspecialist vid Washington State University och vetenskaplig rådgivare till Recompose. Hon har genomfört en pilot där sex kroppar placerades i kärl tillsammans med biologiskt material, bland annat träflis, alfalfa (foderlusern) och halm.

Mer avancerade lösningar behövs

Kropparna roterades regelbundet för att ge en optimala nedbrytning, och efter 4-7 veckor återstod bara skelett, och mjukdelarna hade förvandlats till 1-1,5 kubikmeter mull.

För att kommersiellt processa benen tror Carpenter Boggs att man behöver utveckla mer avancerade lösningar. Analyser har dock visat att den kvarstående mullen lever upp till U.S. Environmenal Protection Agencys säkerhetsstandard avseende miljögifter, bland annat tungmetaller.

Läs mer: Plagget som låter dig vara en miljövän – efter döden

Katarina Spade presenterade resultatet för på the American Association for the Advancement of Science årsmöte i Seattle nyligen. Hon lade fram kompostering som ett miljövänligt sätt att hantera mänskliga kvarlevor.

– För många människor stämmer tillvägagångssättet överens med hur de har försökt att leva sina liv. De vill välja en plan för sin död som återspeglar deras livsstil, säger Spade.

Metoden sparar in mer än ett ton koldioxid

Enligt Recompose sparar deras metod in mer än ett ton koldioxid jämfört med kremering, men även är mer miljövänlig än en jordbegravning.

Läs mer: Miljövänligare väg till sista vilan – här är den första kistan i biokomposit

När kropparna bryts ned alstras en värme som är stark nog för att döda farliga patogener. Undantaget är dock prioner, de proteiner som bland annat ligger bakom galna ko-sjukan. Det innebär enligt Carpenter Boggs att personer med diagnosen Creutzfeldt-Jakobs sjukdom inte kan komposteras. Det skriver Science News.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer