De inför högre trängselskatt för miljöfarliga bilar

2017-10-24 07:59  
Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT

London inför en ny avgift för de allra äldsta och mest miljöfarliga bilarna, säger den brittiska huvudstadens borgmästare Sadiq Khan.

(Artikeln har uppdaterats)

London har skärpt tonen mot alla som kör en äldre bensin- eller dieseldriven bil i centrum. Nu har T-charge, en giftighetsavgift på 10 pund, införts för de bilisterna.

Sedan tidigare finns en trängselavgift på 11:50 pund. För alla som kör en fossildriven äldre bil kostar det alltså 21:50, drygt 230 svenska kronor, att köra i centrum.

Avgiften införs för att försöka göra någonting åt den dåliga luften i London.

– Den skamliga omfattningen av folkhälsokrisen som London står inför, med tusentals för tidiga dödsfall på grund av luftföroreningar, måste åtgärdas, säger Londons borgmästare Sadiq Khan.

Avgiften gäller alla bensin – eller dieseldrivna bilar som inte uppfyller utsläppskravet euro 4, vilket i de flesta fall innebär att bilarna får vara högst tio år gamla.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer