40 länder lovar att fasa ut – men Australien ska sälja kol ”i årtionden”

2021-11-08 06:58  
Ett kolkraftverk i Muswellbrook, nordväst om Sydney. Arkivbild. Foto: Mark Baker/AP/TT

Förra veckan lovade över 40 länder att fasa ut kolkraften. Australien – en av världens största kolproducenter – var inte ett av dem.

Nu säger landets minister med ansvar för naturresurser att landet kommer att fortsätta sälja kol till andra länder i flera årtionden framöver.

– Vi har varit väldigt tydliga med att vi inte kommer att stänga några kolgruvor och vi kommer inte att stänga några kolkraftverk, säger ministern Keith Pitt till mediebolaget ABC och anger den enligt honom höga kvaliteten på landets kol som ett argument.

– Det är därför vi kommer fortsätta att ha en marknad årtionden framöver. Och om de köper, så säljer vi. Om inte vi gör det gör någon annan det.

Inför FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow gav premiärminister Scott Morrison löften om minskade utsläpp och lovade en plan för nettonollutsläpp till år 2050. Han ville dock inte skärpa målen för minskning av utsläppen till 2030 och det som han presenterade har kritiserats hårt både inom och utanför landet.

Mer om: Kol Australien

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer