Volvochefens budskap:<br></br> Teknikutbildning lönar sig

2009-03-20 14:53  
Leif Johansson

Teknikutbildning lönar sig alltid. Det var Volvokoncernens vd Leif Johanssons budskap till dagens ungdom, då Teknikdelegationens första rapport presenterades i dag.

Dagens arbetsmarknadskris har inte ändrat de långsiktiga målen i Teknikdelegationens uppdrag att intressera svensk ungdom för att utbilda sig till något tekniskt, poängterar Leif Johansson, som är delegationens ordförande.

Han är optimist och tror definitivt inte att krisen kommer att vara för evigt. Och han visade siffror på att ingenjörsyrket som helhet är mer motståndskraftigt än andra yrken i nedgångar, och att återhämtningen sker snabbare; teknikutbildade kan röra sig mellan olika branscher på ett helt annat sätt än andra yrkeskategorier.

En stor mängd människor kommer snart att lämna teknikyrkena och mängden ungdomar som ska ta över är för liten, om inte andelen teknikutbildade bland dem ökar.

– Det är en livsviktig fråga för oss inom industrin att vi har ett inflöde av passionerade välutbildade naturvetare, tekniker och it-människor, sa Leif Johansson.

Det är inte bara fråga om att skriva en rapport, det måste till aktiviteter också, sa Leif Johansson, som var ganska självkritisk å industrins vägnar när det gäller interaktivitet industrin-skolan.

Det tar faktiskt inte så mycket tid att göra ett enkelt besök i en skola, påpekade han och vittnade om att den typen av aktiviteter alltid får ett öronbedövande positivt genomslag.

Stöten ska framförallt sättas in mot skolan, där det finns lärare att peppa och vidareutbilda. En ny lärarutbildning väntar runt hörnet och i delegationen är man helt överens om att lärarnas roll måste förstärkas, statusen ska upp, liksom självförtroendet. Och eleverna ska helst vara mycket yngre än tonåringar, när de börjar bearbetas med teknik- och naturvetenskapsundervisning.

– När jag själv var 12-13 år var jag helt inriktad på att bli elgitarrist. Det bekymrade min far, som sa att jag skulle studera matte och naturvetenskap. Det var ett mycket gott råd, konstaterar Leif Johansson

– Det kan de intyga som har hört mig spela!

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg var med och presenterade Teknikdelegationens rapport. Han berättade att delegationen för att inte uppfinna hjulet på nytt, utan koncentrera de goda krafterna, har börjat med att samla ihop initiativ som tagits för att stimulera teknikintresset och fått ihop 200 stycken.

– Uppmuntrande att de är så många, deprimerande att så lite har hänt, sammanfattade Leijonborg.

Han var också dyster inför tanken på hur lite en 40-miljonerssatsning på en teknikdelegation kan göra mot den djupa kulturströmning som intresset för Robinson – ny omgång startar nu – och liknande dokusåpor är exempel på. Men gläds åt att vi fått en svensk astronaut och därmed en ingenjörshjälte och förebild i Christer Fuglesang.

Volvokoncernens vd Leif Johansson har inget att anmärka på kvaliteten i den svenska vetenskapliga utbildningen, problemen gäller kvantiteten. Han tycker att svenskar är till och med bättre än omvärldens teknikutbildade i vissa avseenden, till exempel på att fungera socialt, kunna kommunicera och interagera, där är de drillade i den svenska skolan.

Om han tänker något kritiskt om utbildningsväsendet så är det att det råder för stor valfrihet i gymnasiet, ungdomar tenderar att välja något de inte tycker verkar så svårt. Han önskar att det skulle finnas en basutbildning för samtliga gymnasister som gav behörighet att komma in på teknikutbildningarna.

Nästa vecka åker Leif Johansson till Prag för att diskutera de här frågorna med utbildningsministrarna i de övriga EU-länderna, som har samma problem.

Han framhöll också hur bra det är med teknikutbildningar i ett internationellt perspektiv.

– Naturlagarna gäller i det flesta länder!

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt