Varning för att spela över

2010-02-23 23:00  

Den ordningsamma riskerar att bli perfektionist. Den charmiga manipulativ. Akta dig för att utveckla dina starka sidor alltför mycket, varnar ledarskapscoachen.

- Om man har fått beröm för en viss styrka under hela sin karriär är det inte så lätt att begripa att det finns en avigsida, säger den brittiska ledarskapsexperten Gill Corkindale.

- Men överbetonar man sina styrkor är det lätt hänt att de övergår till att vara brister.

Gill Corkindale berättar på sajten Management Issues om en stor brittisk undersökning av 18000 chefer som har gjorts under de senaste tio åren. Man har studerat på vilket sätt cheferna spårade ur under pressade omständigheter.

Forskarna vaskade fram ett antal styrkor som 85 procent av cheferna upplevde att de riskerade att överdriva under pressade omständigheter.

Den egenskap som de flesta sa att de överbetonade vid stress var plikttrogenheten. Den övergår till osjälvständighet, och gör att man blir överslätande och alltför tillmötesgående.

Att bli alltför medgörlig och anpassningsbar under tryck är typiskt för många företag, särskilt i dessa ostadiga tider.

Gill Corkindale målar upp hur den plikttrogna ledningsgruppen bara hänger med när den allsmäktige vd:n leder företaget i helt fel riktning, fast sunda förnuftet säger att de borde sätta sig upp mot vd. Vilket de skulle ha gjort i mindre turbulenta tider.

En fjärdedel av cheferna vittnade också om att de tenderar att dra sig undan och bli svårtillgängliga när det krisar.

De flesta är säkert inte medvetna om att de goda sidorna har en avigsida, utan lägger bara märke till de positiva effekterna av sitt beteende, tror Gill Corkindale.

- Är det heller ingen som upplyser dem om detta, finns risken för att de sätter såväl sin egen karriär som företagets framtid på spel.

Vad kan man då göra, som individ eller organisation? Gill Corkindale har fyra förslag.

1 Spana efter potentiella "urspårare"redan vid rekryteringen. Låt dig inte bli så bländad av den strålande förmågan i ett visst avseende så att du inte ser att det saknas kompetens på andra områden. Klart man vill ha tuffa, resultatfokuserade chefer, men de måste också ha förmåga att hantera människor.

2 Hållbara karriärvägar.Många företag pressar medarbetare som har det där storslagna draget och inser inte begränsningarna och felen hos medarbetarna förrän de visar sig under press. Det kan skada såväl individen och teamet som organisationen.

3 Använd feedbackoch psykometriska tester för att öka medvetenheten. Så kallade 360-graders medarbetarundersökningar kan hjälpa chefer att upptäcka, förstå och analysera sina brister, så att de kan ta itu med dem, via coach till exempel.

4 Bli medvetenom att olika drag är olika framträdande i olika generationer.

Generation Y, den så kallade internetgenerationen, är mer medgörlig och plikttrogen än andra generationer och har därför kanske svårt att fatta beslut eller utmana status quo. Medan generation X är socialt kompetent men kan uppfattas som ytlig eller manipulativ.

Varje god sida har en mörk motsats

Självförtroende - Arrogans

Slagfärdig- Sarkastisk

Ordningsam - Perfektionist

Listig - Misstrogen

Charmig - Manipulativ

Livlig - Dramatisk

Plikttrogen - Beroende

Entusiasm - Flyktighet

Fokuserad - Passivt aggressiv

Hur klarar du stress?

* 1. Har du starka sidor som chef?

* 2. Har dessa sidor utvecklats negativt i stressade situationer?

* 3. Vad kan man göra för att undvika att de dåliga sidorna får ta plats?

Catharina Holmström

arbetschef, Nimab.

1. Jag är empatisk, omtänksam, engagerad och har en förmåga att entusiasmera. Jag hoppas att jag är ödmjuk. Jag försöker i alla fall.

2. Engagemanget kan fokuseras på något som kanske inte är det viktigaste. Ibland låser sig allt, man blir handlingsförlamad.

3. Kommunicera. Jag önskar att någon säger till mig att jag är ute och reser. Det är svårt att se situationen från ett ovanperspektiv när man är stressad.

Anders Rehnström

projektdirektör Skanska-Vinci.

1. Jag tror att några av mina starka sidor är att jag är en god lyssnare, har ett högt engagemang samt agerar vid problem.

2. Nej, men min förmåga att lyssna kan försämras vid hög stress.

3. Jag försöker ge mina medarbetare kontinuerlig feedback där vi diskuterar eventuella förbättringsområden, och hur man kan arbeta med dessa.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer