Var femte rekrytering misslyckas

2010-04-21 09:00  
Carina Lindfelt

Företagen behöver rekrytera också i kristid. Men de hittar inte rätt personer. Det svarar vartannat företag i en enkät.

Trots den höga arbetslösheten söker företagen folk. När arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv gjorde en enkätundersökning med hjälp av Novus Opinion, svarade hälften av företagen med minst fem anställda att de sökt folk under det senaste halvåret.

Men det är inte så lätt att hitta rätt i anställningsdjungeln. De företag som försökt rekrytera har i genomsnitt sökt 5,2 medarbetare. Men de har bara hittat i genomsnitt 4,2. Det betyder att ungefär vart femte rekryteringsförsök misslyckas och inte leder till att någon anställs. Det är lika stor andel som högkonjunkturåret 2007, då två av tre företag sökte folk.

– Det visar att matchningen på svensk arbetsmarknad fungerar dåligt vilket får allvarliga konsekvenser, säger Carina Lindfelt, chef för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

– Företag får inte tag på den kompetens de behöver för att vara konkurrenskraftiga. Arbetslösa går miste om jobb och lön. Följden blir att Sveriges ekonomi i helhet växer mindre än vad den kunde ha gjort.

8 300 företag svarade på enkätundersökningen.

Svenskt Näringsliv rapporterar också att andelen företag som behöver folk under det närmaste halvåret är större än den som tänker rekrytera färre än tidigare.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer