Våg av sökande knäcker högskolesajt

Redan har över 270 000 personer anmält sig till höstens utbildningar. Ansökningssajten studera.nu har svårt att klara trycket och fick startas om igår kväll.

- Under en timme mellan 23 och 24 hade vi 4248 sökande, och det är rekord på en timme, säger Charlotta Volgsten Forberg, kommunikationschef på Vhs till Sydsvenskan.

Sammanlagt anmälde sig 46 507 personer i går, vilket är rekod för ett dygn. Under kvällen klarade sajten inte av trycket och mellan kl 22 och 22.30 var man tvungen att starta om den. Idag väntas ännu fler sökande.

Det är inte första gången studera.nu har driftproblem. Förra året var det så svårt för många att söka på grund av att sajten var långsam eller inte tillgänglig under den sista ansökningsdagen att tiden för ansökan fick förlängas. Det planerade sista datumet 15 april blev istället 18 april.

Under 2006 och 2007 kraschade sajten flera gånger när tusentals studenter ville logga in för att se om de kommit in på sitt förstahandsval. Många fick vänta någon dag på beskedet, vilket naturligtvis ledde till frustration.

Än så länge har inget sagts om förlängning om ansökningstiden för i år, så det ser ut som att landets blivande studenter har fram till midnatt på sig att anmäla sig till en plats på högskola eller universitet till hösten.

Hanna Eriksson / MiniMedia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer