Trygghet viktigast för studenter

2009-09-15 07:59  

Helst vill vi jobba på Ericsson, Sony Ericsson eller Ikea . Så svarar svenska teknologer i en stor europeisk undersökning.

När tiderna är dåliga söker man tryggheten i de inhemska företagen. Den slutsatsen drar Oliver Viel på Trendence Institute efter att ha analyserat resultatet av årets Studentbarometer. För sjunde året kollar det tyska varumärkesföretaget Trendence Institute vilka favoritarbetsplatser som studenterna drömmer om. Visserligen finns Google och Apple på topplaceringar på de svenska teknologernas lista, men där finns också Skanska, Tetra Pak, ABB, NCC och Peab.

– Anställningstryggheten blir allt viktigare för studenter över hela Europa, kommenterar Oliver Viel i ett pressmeddelande.

De svenska blivande ingenjörerna tror att de kommer att tjäna ungefär 30 000 i månaden på sitt första jobb. Det är högre än Europagenomsnittet – 24 000 – men betydligt lägre än danskarnas förväntningar på över 50 000. Att jämföra med slovakernas föreställningar om en ingångslön på 12 000.

Svenskarna tror att de kommer att jobba mer än 45 timmar i veckan. Finnarna ligger lägst med 41 timmar och schweizarna högst med 48 timmar.

Tittar man på hela Europas 500-lista för teknologer toppas den av Google, följt av Microsoft, Apple och IBM. Affärsstudenterna toppar sin Europa-lista med Pricewaterhouse Coopers, överst på deras Sverigelista finner vi det kära gamla Ikea igen.

Undersökningen är gjord i 22 länder bland 196 000 studenter i slutet på sin utbildning.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt