Trassliga relationer på jobbet går att reparera

2019-11-14 10:45  
Foto: John Wildgoose

Besvärliga kollegor kan dränera vår energi, minska produktiviteten och bidra till att vi inte trivs på jobbet. Här är tipsen för att tackla problemet.

Det är inte ovanligt med konflikter på en arbetsplats, och många har nog någon gång upplevt problem i relationen till en kollega. Men enligt Scott Mautz, motivationsexpert och författare till boken Find the fire, finns sätt att förbättra situationen. Business Insider har listas hans bästa tips, här i urval:

Sluta önska att de vore annorlunda

Vi sätter gärna etiketter på andra, exempelvis att någon är en dålig lyssnare eller en egoist. Men ett visst beteende behöver inte vara kopplat till personlighet. Det är därför viktigt att fokusera på situation, inte person. Försök i stället att förstå vad som orsakar problemen och vad som skiljer er åt.

Läs mer: Taktiken som gör nätverkande mindre obekvämt

Prata med, inte om, kollegan

I stället för att klaga över en dålig relation, gör något åt den. Ta själv initiativ till att ta tag i problemen, en konflikt blir inte bättre av att den stagnerar. Börja med dig själv. Bidrar du exempelvis till att trigga ett visst beteende hos kollegan?

Förstå varför

Vi lägger ofta mer energi på att hitta motargument och brister än att försöka förstå varför någon beter sig på ett sätt som driver oss till bristningsgränsen. Genom att ställa genomtänkta frågor kan du försöka att förstå orsaken. Kanske finns personliga problem eller en underliggande osäkerhet. En ökad förståelse kan förändra relationen.

Läs mer: På väg mot nytt jobb − tänk på det här innan du berättar för kollegorna

Bygg små broar

Den jobbiga kollegan måste inte bli din bästis, men det finns en möjlighet att ta små steg för att minska skillnaderna mellan er. Ge små, men äkta, komplimanger eller ett erkännande, hitta gemensamma nämnare, visa att du är att lita på, argumentera inte. Genom ett sådant agerande kan du långsamt bryta ner försvarsmurar.

Låt dem inte ha makt över dig

Trots att du verkligen har ansträngt dig för att förbättra relationen kan den jobbiga kollegan fortfarande orsaka en viss ångest. Här är det viktigt att inse att du själv bestämmer om du ska låta någon påverka dig och ditt liv. Försök därför att hitta en balans kring effekten relationen har på dig.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt