Tränas till arbete utomlands

2015-12-21 14:00  
Rowena Gracia Tjong

Ett vanligt sätt för nyexaminerade studenter att ta sig in i arbetslivet är att gå ett traineeprogram. Teknikkonsultföretaget WSP gör något annat. För tredje året i rad ska deras internationella introduktionsprogram hjälpa studenter ut på arbetsmarknaden.

– Tanken var att konsulter skulle bli internationella tidigare i sina karriärer, säger Niklas Sörensen, affärsområdeschef för WSP Samhällsbyggnad.

– Vi noterade att många konsulter tycker det är svårt att jobba utomlands. Tidigare har man fostrat it-konsulter hemma, för att skicka dem utomlands tio år senare i deras karriär. I vårt program lär sig studenterna tidigt hur det är att arbeta utomlands, förklarar han.

Programmet lägger stort fokus på att vara individanpassat. Till skillnad från många traineeprogram så placeras studenterna där deras intressen och kunskaper passar bäst in.

Rowena Gracia Tjong jobbar på WSP med geoteknik och gick programmet 2014. Tidigare pluggade hon byggteknik och design på KTH.

– Det känns som att programmet betytt allt för mig, det är mitt första jobb efter universitetet, säger hon.

Rowena Gracia Tjong blev placerad på geoteknikavdelningen för att Niklas Sörensen tyckte hon passade bra in där. Hon har fortsatt arbeta på samma avdelning efter programmet.

Urvalsprocessen för 2016 års program pågår och sista anmälningsdag är den 15 januari. Uppemot 130 examinerade teknik- och ekonomistudenter väljs ut för att sedan graderas. De 40 som graderas högst får gå på en intervju och av dem antas till slut cirka tio studenter.

– Det som lockade mig att söka var just ordet ”internationellt”. Att få utforska världen medan man arbetar tycker jag är en lyx! säger Rowena Gracia Tjong.

 

Simon Lindberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL