Tipsen som gör det lättare att prata på jobbmöten

2021-05-17 10:17  
Foto: Pexels

Känns det jobbigt att prata i ett gruppmöte? Här är tipsen som kan få dig att känna dig mer bekväm att bidra med inspel och idéer.  

Möten med deltagare från olika nivåer i ett företag är ett bra tillfälle att bolla tankar och idéer, men långtifrån alla känner sig bekväma med att prata inför en stor grupp. Samtidigt finns klara fördelar med att göra sin röst hörd eftersom det är en chans att påverka och även hjälpa kollegor att komma framåt i sina arbetsuppgifter. Om andra lär känna dig och dina tankar ökar också chansen att du blir tillfrågad att vara med i intressanta projekt. 

På sajten Fast Company ger Art Markman, professor i psykologi och marknadsföring, några tips för att repa mod att delta mer aktivt i möten.

Lyssna in

Är du ny på jobbet är det ingen lysande idé att kasta sig in i mötet innan du vet hur gruppen tänker. Lyssna därför innan du kommenterar. Var uppmärksam på vad människor säger och hur de kommunicerar. Fundera på vilka inspel som brukar få gehör. Idéer som plockas upp är ofta kopplade till gruppens behov eller eventuella problem. När du bidrar till mötet bör du sikta in dig på detta. 

Läs mer: Videomötet kan ge sämre resultat än ett telefonmöte

Förbered dig 

Förbered dina första inlägg noggrant. Då minskar risken att du tappar ord i den stressiga situation som kan uppstå när du pratar inför en grupp. Kolla om det finns någon punkt på mötesagendan som berör ditt arbete. Tänk i förväg igenom vad du vill få fram, du kan också skriva ner en eller två stödmeningar. Formulera din poäng på ett kortfattat och sammanhållande sätt. 

Överanalysera inte

Olustkänslan som gör sig påmind innan det är dags att prata kan vara påfrestande, men ju längre du väntar desto mer ökar detta obehag. Det kan då bli frestande att ge upp och förbli tyst. Försök istället att inte tänka för mycket. Höj handen direkt när punkten du vill diskutera kommer upp. Då missar du inte chansen att bidra. 

Läs mer: Tipsen för att ge hemmakontoret ett lyft

Värsta scenariot

Rädslan inför att prata är oftast mycket värre än att faktiskt göra det. Kanske inbillar du dig det värsta, att bli utskrattad. Fundera på om du själv har dömt ut någon på ett möte. Troligen inte. Det kommer inte att hända dig heller. Värsta scenariot är snarare att du inte får fram din poäng tillräckligt tydligt så att gruppen glömmer att du sagt något. 

Charlotte Delaryd

Mer om: Möten

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt