Teknik-vd årets Ruter Dam

2011-10-12 15:06  
SKF Sveriges vd Eva Karlsson har utsetts till årets Ruter Dam.

SKF Sveriges vd Eva Karlsson är kvinnan som avancerat till den tyngsta chefsposten inom svenskt näringsliv det senaste året. Därför får hon utmärkelsen Ruter Dam.

- Det känns jätteroligt. För att få ännu fler kvinnor på höga poster inom näringslivet tror jag mycket på lyhördhet i ledarskapet, att fundera över vad det är som får kvinnor att vilja och våga, säger Eva Karlsson i ett pressmeddelande.

Hon har varit vd för SKF Sverige sedan 1 februari i år. Där ansvarar hon för 2 100 anställda och 7,3 miljarder kronor.

- Med gott ledarskap och kompetens har hon tagit sig till toppen, kommenterar chefs- och mentorprogrammet Ruter Dams vd och grundare Gunilla Arhén juryns enhälliga val.

Eva Karlsson, 44, är civilingenjör från Luleå tekniska universitet. Under utbildningen praktiserade hon 10 månader på SKF, där hon har varit i 21 år nu, i olika chefspositioner, senast som chef för produktutveckling och marknad på industridivisionen. Hon ser sig själv som en analytisk och målinriktad ledare.

- Jag är mån om att skapa en gemensam målbild. Och så är jag engagerad och jobbar mycket med att skapa delaktighet och lyssnar på de människor jag arbetar med. Tyvärr är jag lite otålig. Det går för fort ibland och då kan det bli lite fel, säger Eva Karlsson i en gratulationsintervju med Ruter Dam.

Hon gillar att jobba med människor och att vara chef, för då kan hon påverka skeenden.

- Det är oerhört stimulerande att jobba i team, skapa en målbild och tillsammans arbeta för att uppfylla den.

Hedersutmärkelsen Årets Ruter Dam delades ut första gången 1990.

– Jag har sett vilka som fått utmärkelsen genom åren, men jag hade inte tänkt tanken att jag själv skulle bli aktuell, säger Eva Karlsson.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer