Svenska elever slog matterekord

2015-11-19 16:01  

Svenska mellanstadieelever i Gävle har kvalat in i Guinness Rekordbok. Tillsammans har de deltagit i världens största mattelektion.

Närmare fyratusen elever samlades i går på Gavlerinken arena i Gävle. Efter peppning fick de alla sedan i en lektion i det nya räknesättet Singapore Math, som bygger på den kursplan för matematik som används i Singapore.

- Singapore Math är en välbeprövad metod för undervisning i matematik med fokus på låg- och mellanstadiet. Problemlösning med hjälp av smarta visuella metoder, kvalitet i undervisningen och ett genomarbetat stöd till läraren är några viktiga delar, säger matematikläraren Josefine Rejler som höll lektionen.

Innan rekordförsöket drog i gång meddelade statsminister Stefan Löfven via videolänk att han höll tummarna i Stockholm. Han poängterade att matte är grunden för att lära sig hur allting på jorden fungerar, och pekade på möjligheten att använda matte för att hjälpa andra.

- Matte gör att ni kan bli hjältar i framtiden, att ni kan forska fram nya mediciner, skapa byggnader och broar samt programmera dataprogram som förbättrar livet på jorden, säger Stefan Löfven.

Totalt deltog 3611 elever i årskurs tre till sex i megaklassen. Det innebar att det tidigare världsrekordet, som sattes av Super Bimbel GSC i Indonesien, slogs med 706 elever konstaterade domare Jack Brockbank från Guinness world records.

Världsrekordet slogs för att uppmärksamma Barnkonventionen, med speciellt fokus på den 28:e artikeln: alla barns rätt till utbildning. Bakom evenemanget låg Mattecentrum och Bra start, en verksamhet som Brynäs IF genomför tillsammans med Gävle kommun.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Utbildning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer