Svenska direktörer på djupt vatten

2010-06-18 14:51  
Foto: SNS

Carl-Henric Svanberg är inte ensam om att ha hamnat på djupt vatten av svenskar som tagit steget ut i världen, skriver företagshistorikern Ronald Fagerfjäll i Dagens Industri.

  1. Ivar Kreuger först en utomordentligt skicklig företagsledare och internationell affärsman. Men sedan försökte han vända otur med allt djärvare finansaffärer.
  2. Axel Wenner-Gren var 1920-talets motsvarighet till Bill Gates eller Steve Jobs. Han gjorde läckra konsumentprodukter av dammsugarna och kylskåpen. Så gav han sig huvudlöst in i världspolitiken för att rädda företaget från nationaliseringar och blev svartlistad som spion.
  3. Percy Barnevik hade flyt i både Asea och Sandvik men stötte på problem på flera sätt med nya ABB. I stället för att minska riskerna ökade han dem genom att pumpa upp sin egen och företagets image.
  4. Lars Ramqvist, Ericssons förre ordförande upplevde de kanske största framgångar som någon svensk företagsledare har varit med om – världsledarskap både på mobiltelefoner och system. Sedan gick han på en dubbelknock genom att bli ordförande i två uppspekulerade företag Skandia och Ericsson.
  5. Carl-Henric Svanberg var framgångsmannen från Assa Abloy och Ericsson. Hans misstag var att ge sig in i en ansvarsroll där det fanns lite att vinna och alldeles för mycket att förlora.

Ronald Fagerfjäll ger de svenska företagsledarna rådet att lära av de professionella pokerspelarna.

- Det är hanteringen av sannolikheter som ger uthålliga framgångar. Inte de spektakulära framstötarna, skriver Ronald Fagerfjäll, tidigare mångårig chefredaktör för Affärsvärlden.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt